Att påminnas om sin diagnos

Idag är det igen dags för forskarseminarium för min del. Jag ska presentera en text, och i samband med det har jag läst en del litteratur som väckte mina tankar kring det här med att ha en diagnos.

Maria Gardsäter, Elisabeth Wallenius och Kerstin Möller skriver i artikeln ”Att leva med en sällsynt diagnos”* att individer med en sällsynt sjukdom påminns om diagnosen under hela sitt liv: i möten med specialistläkare, allmänläkare, övrig vårdpersonal och handläggare vid olika myndigheter, samt i möten med andra människor i omgivningen. Artikelförfattarna hävdar att de flesta diagnosbärare är förberedda på andra människors reaktioner, och även om diabetes typ 1 kanske inte kan räknas till kategorin sällsynta diagnoser, tycker jag att det finns flera likheter med upplevelsen för personer som lever med en sällsynt diagnos.

20151010_101129-2

Den lilla tjejen som just hade fått sin diagnos – jag

Jag vet inte hur det är för er andra som har diabetes typ 1, men det är speciellt i mötet med andra i min omgivning som jag påminns allra mest om min sjukdom. Jag reflekterar inte jättemycket över den när jag mäter blodsockret i min ensamhet, eller räknar kolhydrater och doserar insulin för mig själv. Då är det normalt, det är min norm och vardag, men när jag befinner mig i ett sällskap blir det så tydligt att jag inte är som alla dem som inte har samma diagnos som jag själv har.

Känner ni andra med diabetes igen er i resonemanget, eller är det bara jag?

* Gardsäter, Wallenius och Möller (2011): ”Att leva med en sällsynt diagnos”. Diagnos & identitet. Red. Georg Drakos och Lars-Christer Hydén. Gothia, Stockholm.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s