Byte av infusionsset

Vad roligt att så många kommenterade och engagerade sig i det förra inlägget! Det här med att vara öppen eller inte med sprutor, nålar, blod och annat är en svår nöt att knäcka. Jag tror att jag ska försöka fortsätta på den respektfulla, men samtidigt mer och mer öppna linjen.

Sprutorna som finns idag är ju heller inte som de var förr – nu är de väldigt diskreta, och jag tror att många inte ens hinner se att en diabetiker sticker en insulinpenna med en 4 millimeters nål i magen exempelvis vid ett matbord.

Det här med byte av infusionsset är egentligen inte heller väldigt äckligt att se på för en spruträdd. Det slog mig att många kanske inte ens vet hur ett byte av infusionsset går till, så idag tänkte jag visa hur det går till.

imgp2795-kopia

Detta är vad som behövs när jag byter infusionsset och insulin i min Animas vibe-insulinpump. Jag byter hela härligheten ungefär var tredje dag.

imgp2806-kopia

Så här ser det gamla infusionssetet ut på kroppen. Kanylen som går in i kroppen är en liten plastnål, som inte alls gör ont när den väl är på plats. Ibland har jag den på magen, ibland på rumpan, ibland på ryggslutet. Om man råkar fastna någonstans med slangen gör det däremot ganska ont, men jag försöker ha den instoppad under kläderna för att slippa det.

imgp2813-kopia

Den lilla ampullen som skymtar i mitten på bilden ska in i pumpen, efter att jag har fyllt den med nytt insulin. ”Pucken” med slangen är infusionssetet. Det är ett antal steg man måste följa på pumpen vid bytet, men det går jag inte in på idag, utan fokuserar bara på själva ingreppet.

imgp2816-kopia

Den här lilla stålnålen ska skjutas in i kroppen. När den är inskjuten drar jag ut den igen, och kvar blir en liten, liten plastnål, genom vilken insulinet pumpas in.

imgp2821-kopia

Efter att jag har satt in ampullen med nytt insulin i pumpen laddar jag pucken och lägger den mot huden. Inte så mycket som en nål syns. Tjoff! säger det när jag skjuter in den under huden. Det kan göra lite ont ibland, och ibland kan det börja blöda lite, men oftast känner jag inte speciellt mycket.

imgp2830-kopia

Sen drar jag bort den gamla kanylen, fyller nålen i den nya med insulin och: Tadaa! Klart!

Det var väl inte så farligt att se på, ens för en spruträdd – eller vad säger ni?

2 reaktioner på ”Byte av infusionsset

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s