Hur långt är ett snöre?

Jag rör mig ganska mycket i olika sorters diabetesforum, och ibland blir jag förfärad över hur lite information speciellt typ 2-diabetiker verkar få av sjukvården.

Diabetesforum och -grupper är väldigt bra, och jag har själv haft stor nytta av att ta till mig nya infallsvinklar genom att läsa och delta i diskussioner med andra diabetiker.

Det som förfärar mig är när någon, ofta nydiagnostiserad, ställer frågor som kan besvaras på ett direkt livsfarligt sätt.

imgp1984

Att kasta ut frågan ”Hur många enheter insulin ska jag ta till en glass?” på nätet är ungefär som att ställa frågan ”Hur långt är ett snöre?”. Det är helt omöjligt för en annan diabetiker att svara på. Man kan svara på hur många enheter man själv tar, eller hur man räknar ut hur stort insulinbehovet är rent generellt, men aldrig ge råd över nätet om hur många enheter en annan person ska ta till en specifik maträtt. Det är så individuellt, och dessutom beror det på en sån mängd av faktorer.

Även om internet ger en hel del, är jag nästan glad över att det inte fanns 1992, när jag diagnostiserades. Vem vet vilka dumheter man hade gjort om man hade läst och tagit till sig diverse råd som ges på nätet?

4 reaktioner på ”Hur långt är ett snöre?

 1. Tänkvärt! Jag själv testade lchf genom tips från nätet och var nära ketoacidos flera gånger då det gav mig höga ketonvärden då jag kombinerade det med träning vilket jag hade väldigt väldigt lite insulin i kroppen vilket gjorde att ketoner bildades snabbt. Tack vare kunskap och råd av min läkare insåg jag att det inte var bra för mig. Men naiv som jag var testade jag nät-tipsen först innan jag pratade med läkaren. Dumt..

  Gilla

  1. Ja, det gäller nog att se upp med vad man prövar 😦 För oss utan insulinproduktion är det ju så mycket som kan gå fel och ibland blir man nästan mörkrädd när man läser ”råd” på nätet. Samtidigt kan det vara otroligt svårt att veta hur man ska göra, och ibland är ju läkarna inte heller så kunniga. Tur egentligen att man har klarat sig så här länge! 😉 Och vilken tur att det inte hände något allvarligare med dig, det låter inget vidare med ketoacidos 😦 Själv har jag klarat mig undan det men jag har ju haft sprutor så länge och då var ju risken inte lika stor 😊

   Gillad av 1 person

 2. Jag läste igår kväll en fråga i en finsk grupp: Mitt blodsocker är 3,6 och jag ska just äta middag. Ska jag ta insulin till maten eller inte?
  Ja, det beror väl på vad man äter. Det är många många som inte sysslar med kolhydratsräkning, och det förstår jag inte alls. Endera tar man sina 8 enheter till middagen (som kan bestå av vad som helst) eller så tar man inte. Hur kan sådana personer ha nån som helst balans frågar man sig.

  Gilla

  1. Det är ju egentligen riktigt alarmerande att folk inte får kunskap från sjukvården (eller kan de ha fått det men väljer att ignorera?) med tanke på sånt där, det kan ju bli direkt livsfarligt. Jag vet också att typ 2:or inte alls får samma information som vi 1:or, min morfar som har både långverkande och kortverkande till allt han äter (alltså ungefär som vi) tar fortfarande samma antal enheter insulin oberoende av vad han äter. Skrämmande om man någon gång inte äter så mycket kolhydrater men ändå sprutar i sig t.ex. 8 enheter och maten innehåller väldigt lite eller inga kolhydrater alls!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s