Fokus på träning

Jag har fått några frågor om träning som typ 1-diabetiker, och framöver tänkte jag i några inlägg fokusera lite mer på hur det är att träna med insulinbehandlad diabetes. Det är nämligen skitsvårt – men absolut inte omöjligt! – att träna med diabetes typ 1.

imgp2505

Vi kan börja med mina bästa råd till den som vill börja träna med typ 1. Det viktigaste rådet är att inte ge upp – lika viktigt som det är att ta reda på så mycket man bara kan om diabetes och träning innan man ger sig ut och testar. Det kan vara farligt att chansa och om man inte vet vad man gör kan riktigt allvarliga situationer uppstå, så ta alltid det säkra före det osäkra när det gäller träning, okej?

Bäst är naturligtvis alltid att diskutera träning med en diabetesläkare, men risken är stor att läkaren vet lika lite som du själv (eller ännu mindre) om hur din kropp kommer att reagera vid fysisk belastning. Min erfarenhet är tyvärr att sjukvården många gånger inte kan hjälpa en så mycket. Som en diabetiker på ett nätforum jag är med i skrev:

”Läkare är till för att förhindra nydiagnostiserade typ 1:or från att dö.”

Allt man vill göra utöver det måste man lära sig själv. Lite hårddraget, men ganska nära sanningen, tyvärr. Något av det bästa jag har gjort för min diabetes är att delta i två träningsläger, Type 1 Camp, på Selma Spa i Sunne i Värmland, tillsammans med ett gäng hårt tränande och tävlande typ 1:or på olika nivåer, och några av Sveriges bästa och mest insatta läkare på området. En fotnot i sammanhanget är att jag tycker att det är fruktansvärt orättvist att alla inte får samma möjligheter, och det är oerhört trist att hälsa och välmående mer och mer blir en klassfråga, men så ser verkligheten ut just nu, och det verkar inte som om vi går mot bättre tider på den fronten heller.

imgp2507

Om jag genom Att vara etta kan uppmuntra och inspirera någon med diabetes till att ta reda på mer om träning, och småningom själv våga börja träna hårdare, är ingen gladare än jag! Jag vet själv hur mycket träningen har betytt för mig och mitt fysiska och psykiska välbefinnande. Det är verkligen guld värt och något som borde vara alla typ 1-diabetiker förunnat.

Har du någon fråga relaterad till diabetes och träning som du vill att jag ska ta upp i kommande inlägg? Passa på att ställa den i kommentarsfältet!

3 reaktioner på ”Fokus på träning

 1. Yay! Jag tackar 🙂 det kommer väl 100 frågor till under dagarna men just nu vill jag bara kolla att jag förstod en tidigare sak rätt. Du har alltså hela din basalprofil programmerad utgående från motion varannan dag och inte skilda basalprogram du växlar mellan?

  Senast jag tränat aktivt var jag yngre och dummare och körde bara på ha högre blodsocker innan träningen, ät lite random under den :p ska bli intressant det här 😉

  Gilla

 2. Vivi

  Hur planerar du ett vanligt löppass? Planerar du två timmar före? Ställer ner pumpen? Använder kosten? Dvs Vad har du hittat funkar bäst för dig till just löpträning? Själv måste jag fylla på med kh efter ca en halvtimmes löpning…samma för dig?

  Gilla

 3. Pingback: Inför ett träningspass – Att vara etta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s