Felsökare Johansson i farten

Fuling-kurvan jag hade i måndags fick mig att fundera över vad som kunde ha orsakat den. Jag vet inte hur det är med er andra med diabetes, men själv kan jag analysera varför blodsockret beter sig som det gör i evigheter, och det gjorde jag således i måndags.

Under dagen steg blodsockret alltså, och när det hade legat kring 12 flera timmar utan att gå ner trots extra bolus satte jag på en temporär basalökning. När inte heller det hjälpte tog jag lite insulin med en insulinpenna, för att se om det skulle hjälpa. Icke!

Det var tredje dagen med samma infusionsset och insulin i ampullen, och eftersom jag vanligen byter alltihop var tredje dag gjorde jag det på kvällen. Och vet ni: Blodsockret sjönk!

Felsökare Johansson kunde således konstatera att det förmodligen var insulinet och/eller infusionssetet det var fel på. När jag drog bort kanylen hade jag en liten böld där under, så det var väl förklaringen – kan man anta.

Det förklarar fortfarande inte varför blodsockret inte sjönk när jag doserade insulin med penna, men man blir inte alltid klok på den här sjukdomen. Det kan vara flera faktorer som påverkar, men den här gången tror jag i alla fall att jag hittade en av dem. Vad tror ni andra med insulinpump, är det här något ni känner till eller är jag helt ute och cyklar?

20150612_214340

Ibland känns det som att titta genom ett smutsigt filter när man ska analysera blodsockret, och i stunden kan det vara svårt att se klart på alla faktorer som eventuellt ligger bakom. 

4 reaktioner på ”Felsökare Johansson i farten

 1. Jag ser åtminstone tydligt att blodsockret är högre om jag av någon anledning tagit mindre insulin under några dagar och ampullen därför räcker längre. Dvs inte pga hur mycket insulin jag tagit tidigare utan att jag haft nålen på samma ställe lite längre än vanligt.

  Och vad gäller pennan är det ju svårt att svara på, även det är ju så himla beroende på vad man gjort/ätit före och hur lång tid som förflutit sedan dess. Och förstås hur mycket insulin man tar. Men jag tänker i alla fall att om det beror på infusionsstället har man antagligen mycket mindre effekt av basalen vilket torde påverka ganska mycket. Dvs extra penninsulin med basalen bra och med basalen dålig ger olika resultat.

  Gilla

  1. Jo, det låter som en väldigt sannolik förklaring att det berodde på infusionsstället och jag tänkte också i de banorna som du tar upp, d.v.s att korrigeringen med pennan inte tog ner blodsockret för att basalen bet så dåligt från början. Tack för att du kommenterade, det känns som om jag fick en bekräftelse på att jag förmodligen är inne på rätt spår här! 😊

   Gilla

 2. På tal om hypoglykemier. Jag har tydligen gjort mig av med halva lönen för att jag köpt saker med jag haft känning. Annars brukar det mest hända att jag upptäcker att jag köpt 8 chokladplattor när jag kvicknar till hemma (true story). Är det bara jag eller har du något ”spännande” att dela med dig av?

  Jag är förresten också galet fascinerad över att jag flera gånger svimmat så fort jag kommit innanför dörren, men ändå lyckats ta mig hem i säkerhet.

  Sen undrar jag om du brukar ha särskilda drömmar om du är låg under natten? Jag vaknar nämligen inte alltid,men drömmer om att jag köper (aldrig äter, bara köper) mat med massor av socker :p

  Gilla

  1. Jag har inte gjort lika spännande inköp som du när jag har haft lågt blodsocker, men däremot är det hemskt att vara i en butik och handla när blodsockret börjar sjunka (för man kan ju såklart inte sluta handla och äta något emellan, för det mesta). Det brukar sluta med att jag inte alls har köpt det jag ska, men mer så att jag har lämnat bort en massa saker och inte lagt till så mycket som du med dina 8 chokladplattor 😉
   Sen har jag ett sånt där ”jag-ska-bara”-beteende när jag börjar bli låg. Jag ska bara flytta en tavla som hänger snett, jag ska bara plocka undan lite saker, ska bara vika in kläder i skåpet o.s.v. Till slut är det som om jag måste säga till mig själv på skarpen: ”Nu äter du!” och det är inte alltid det går in direkt det heller…

   Jag har inte drömt något som jag direkt kan koppla till känningar, men däremot är det ju något av det hemskaste som finns att vakna av för lågt blodsocker. Jag sjunker lätt till 2 på natten om jag inte har sensorn som larmar, och det är verkligen en kuslig känsla att vakna till det, helt kallsvettig och panikslagen. Som tur har jag sluppit de riktigt panikartade händelserna av det här slaget sen jag fick min Dexcom ❤️

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s