Ett år med Att vara etta

Idag är det exakt ett år sen jag skrev det första blogginläggetAtt vara etta.

IMGP6841

Otroligt mycket har hänt sen dess. Att börja blogga om diabetes är något av det bästa jag har gjort på länge. Inte minst för att jag har insett så mycket om mig själv, och om min sjukdom, när bokstäverna har formats till ord på tangentbordet. Jag har mött ett oerhört stöd, både bland er läsare som har tagit er tid att kommentera och mejla mig (det betyder mycket för mig, tack!), och bland personer i min omgivning. Jag har kommit fram till en mycket viktig slutsats: En kronisk sjukdom är aldrig någonting man måste dölja, aldrig någonting att skämmas över. Det har ni, genom den här bloggen, fått mig att inse och ta till mig mer och mer, och det är jag otroligt tacksam över.

Fortfarande tycker jag att det jag skrev i det första inlägget håller. Faktum är att jag tycker att det beskriver vad jag vill med Att vara etta så bra att jag vill dela det med er igen. Det här är varför jag bloggar om mitt liv med diabetes typ 1:

”Jag har diabetes”

Jag har skämts för min typ 1-diabetes. Inte velat att folk ska veta att jag har diabetes, för ”det får man ju om man har ätit för mycket socker, inte har rört på sig eller levt fel”, eller hur?

Nej. Alla som lever med diabetes vet att det inte är så, men okunskapen bland allmänheten är stor och fördomarna är många. Därför har jag tvingat mig själv att försöka bli mer öppen med att jag har diabetes.

Varför? För att diabetes typ 1 är värd att synliggöras, så mycket vi alla som har insyn i sjukdomen kan och orkar. För att ingen ska behöva skämmas för en sjukdom som inte kan förebyggas och som det i dagsläget inte finns något botemedel för. För att alla som har diabetes ska kunna säga ”jag har diabetes” utan att behöva mötas av förutfattade meningar och okunskap.

Det här är en del av mitt bidrag till att göra diabetes mer synligt i samhället och öka kunskapen om sjukdomen.

En reaktion på ”Ett år med Att vara etta

  1. Pingback: Två år med Att vara etta – Att vara etta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s