Världsdiabetesdagens tema

Världsdiabetesdagen firas 14.11.2016 världen över. Det övergripande temat för dagen internationellt är Eyes on diabetes. Temat fokuserar på vikten av ögonbottenscanning dels för att upptäcka förändringar i ögonen, och dels för att i ett tidigt skede diagnostisera typ 2-diabetes.

I Finland har vi också ett nationellt tema för dagen 2016, nämligen hypoglykemi. Något av det viktigaste allmänheten behöver veta om diabetes är hur man ska behandla en person med lågt blodsocker.

imgp2491-2

Om du inte vet något annat om diabetes, lär dig åtminstone att en diabetiker med lågt blodsocker behöver få i sig någonting sött, någonting med socker eller snabba kolhydrater i. Aldrig, aldrig insulin. Och om hen är medvetslös, ring 112. Direkt.

imgp2488-2

Visst kan alla som läser Att vara etta lova att ni tar till er det? Kanske till och med sprida kunskapen vidare till alla ni känner? Jag är er evigt tacksam om ni gör det. Det kan rädda mitt liv.

imgp2481-2

Finska diabetesförbundet har tagit fram affischer om hypoglykemi och första hjälp vid lågt blodsocker, som hittas här (klick!) på både svenska och finska. Kanske något att printa ut och hänga upp på arbetsplatsen, speciellt den om första hjälp vid lågt blodsocker? Jag har själv en annan variant i skåpet på jobbet, tillsammans med glucobooster, honung och juice. Mat för de flesta – första hjälp för mig.

2 reaktioner på ”Världsdiabetesdagens tema

 1. Annika Folkow Beyer

  Vid lågt blodsocker får jag snabbt dimsyn, svettningar och all kraft dras ned. Har en sk LADA, CGM och pump. Trots detta går det fort! Får aldrig som andra talar om, börjar prata på, lite snurrig mm. Nej jag hamnar direkt i det sämsta läget utan förvarning mer än att pumpen varnar. Sedan kan CGM visa att du närmar 5 mmol MEN ditt blodsocker är då 3.7 tex. Farligt!! Man kämpar som en idiot för att hinna, dricka sött, russin, läsk, allt för att inte dö. Det skrivs alldeles för lite om typ 1. Gemene man har inte en aning.
  Undrar om det är för att jag har en LADA som det blir så fruktansvärt akut? Vet du? Var på väg ringa 112 i helgen mitt i natten. Hälsning Annika

  Gilla

  1. Jo, jag håller med om att CGM:en inte är tillförlitlig i alla lägen, och för mig kan det också vara så att den tappar kontakten när blodsockret rasar. Till all lycka känner jag när mitt blodsocker sjunker, även om det kan vara lite olika signaler från gång till gång. Det måste vara fruktansvärt att inte känna av det förrän så sent! Jag har väldigt lite erfarenhet av LADA själv men det låter ju rimligt att det kan vara mer känsligt om man har en viss egen insulinproduktion kvar. Själv äter jag också så blodsockervänligt som möjligt för att slippa ta stora mängder insulin eftersom jag har märkt att risken för allvarliga känningar är mycket större för mig om jag doserar stora mängder insulin (då felmarginalen blir mindre). I vilket fall som helst är det verkligen inte en lätt sjukdom vi har, all styrka till dig!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s