Den viktigaste pusselbiten stavas CGM

Min teori om varför det har börjat gå bättre och bättre med mitt blodsocker under lopp var väl hyfsat genomtänkt, men jag missade någonting mycket viktigt, faktiskt den viktigaste pusselbiten i sammanhanget: min CGM!

Utan min CGM, med sensorn som kontinuerligt mäter och skickar vävnadsglukosvärdet till pumpen, skulle jag aldrig ha lyckats så här bra. Och jag menar ALDRIG. Utan min CGM skulle jag visserligen ha vågat mig på att springa 10 km:s lopp (det har jag till och med gjort) men aldrig längre sträckor än ca 10 km och ca en timme sammanhängande motion, och aldrig med så bra blodsockervärden som nu.

imgp0910-kopia

Den lilla sensorpluppen: den viktigaste pusselbiten i mitt diabetesliv!

På mitt första lopp (då jag ännu inte hade pump och CGM) blev jag väldigt förvånad när jag mätte ett blodsocker på 19 (normalvärdet för en frisk person är 4-8) före start. I lördags hade jag 7,4. Skillnaden är milsvid. Varför? För att jag tack vare min CGM kan se hur blodsockerkurvan rör sig, och har lärt mig hur jag kan försöka parera blodsockerhöjningar och -sänkningar tack vare den.

Så även om jag har fått någon form av tävlingsvana och kan tacka den uteblivna adrenalinkicken för en bättre blodsockerkurva, måste jag ändå rikta mitt största tack till min CGM. Den gav mig lite av friheten tillbaka. Den lät mig börja leva, istället för att bara överleva. Den är den viktigaste pusselbiten i mitt liv med diabetes typ 1.

4 reaktioner på ”Den viktigaste pusselbiten stavas CGM

 1. Hej igen!

  Har du haft känningar också under lopp eller liknande? Jag undrar väl mest om du tycker att den hänger med bra? För sensorn visar väl värden med en viss fördröjning. Har ju själv någon gång varit med om att sensorn visar 5 även om blodsockret egentligen är så lågt att mätaren inte längre klarar av att ens mäta värdet.
  Men det kanske är mera i överraskningsfall det går så illa (med det menar jag att inför ett lopp eller motionspass är man lite mera uppmärksam)

  Kanske jag borde ta tag i det här med cgm på riktigt. Har inte riktigt haft inspiration eller ork. Har ju bott i Åbo länge nu men hela tiden varit skriven annanstans (för att man får hjälpmedel utan restriktioner :p) men då blir också saker mer komplicerade :p

  Gilla

  1. Jag har faktiskt inte haft känningar under lopp (till all lycka!) men däremot nog en hel del under träningspass. När sensorn visade 2 på ett pass mådde jag ganska dåligt en gång, eftersom det ju är just som du skriver att den är ca 5 minuter efter det faktiska blodsockervärdet….Jag följer ganska långt pilarna och tycker överlag att det har varit helt suveränt för mig, för tidigare hade man ju liksom ingen koll om man inte mätte blodsockret, och fastän man mätte visste man ändå inte om det var på väg uppåt eller neråt eller stabilt.

   Sen är det förstås skillnad på de olika märkena också. Jag har Dexcom G4, som enligt studier är marknadens för tillfället mest tillförlitliga CGM-system. Jag testade Medtronics Enlite en gång men var ganska missnöjd, eftersom den inte alls hängde med i blodsockersvängningarna. Det var några år sen, så det kan hända att deras nya sensorer är bättre än den jag fick testa. Jag tycker absolut att du ska se om du kan få CGM, fast jag förstår också att det tar emot att börja byta materialutdelningsställe och kanske inte få tillgång till samma vårdmaterial och sånt. Det borde verkligen vara lika överallt, tycker jag!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s