Att undvika socker

Jag undviker socker. Främst vitt socker, men också andra slags socker och sötningsmedel. Inte i första hand för att jag har diabetes typ 1, utan för att jag mår så mycket bättre utan sockret. Tidigare, när jag åt socker och vitt mjöl, hade jag ofta urinvägsinfektion, sämre hy och ont i magen, men det har jag sluppit sedan jag drog ner på sockret.

Många tror att jag inte äter socker för att jag har diabetes typ 1: att jag inte får äta socker för att jag har diabetes. Ingenting kunde vara mer felaktigt. Faktum är att jag kan behöva just socker, om mitt blodsocker är riktigt lågt och jag riskerar att hamna i insulinchock.

Orsaken till att jag undviker socker är således enkel. Det här betyder ändå inte att jag helt bannlyser sockret i mitt liv. Det händer att jag väljer alternativ med vitt socker – ibland för att det är godare, ibland för att många ”sockerfria” produkter innehåller mer kolhydrater och en massa tillsatsämnen och annan snusk som jag inte vill få i mig. Mitt blodsocker bryr sig heller inte om ifall det är vitt socker eller fruktsocker från t.ex. vindruvor jag får i mig – det höjs lika mycket ändå.

Vad jag alltid väljer bort i sockerväg är sockrade drycker. Rena blodsockerhöjaren! (Och åter igen – toppen om man har riktigt lågt blodsocker!). Vad jag äter ibland är mörk choklad med socker i. Hellre 90%-ig choklad med lite socker i än den ”sockerfria” varianten, som har lika mycket kolhydrater som vanlig mjölkchoklad.

Det händer också att jag äter en glass med vitt socker i, eller tar en tårtbit på något kalas. Det betyder inte att jag missköter min diabetes; oftast har jag en plan och strategi för hur jag gör när jag äter sådant, och för det mesta fungerar det bra. Ni kanske vill ha mina bästa tips i sådana här situationer, hojta till i så fall!

IMGP0196 - kopia

Alla dessa chokladsorter äter jag. Den som höjer blodsockret mest är Lovechocks Organic Raw: det finns mest kolhydrater i den, trots att den inte innehåller något raffinerat socker. Förvånande, kanske. 

Hur tänker du kring socker?

5 reaktioner på ”Att undvika socker

 1. Jag brukar köra på samma linje som du, trots att jag inte har diabetes. Har försökt lämna bort socker och sötningsmedel det senaste året och känner hur jag mår bättre av det. Nu under sommaren har jag fuskat, har haft en riktig svacka och gått upp många kilo, mest för att jag börjat göra undantag med socker och vitt mjöl. Men det blir nya tag i höst 🙂 Det måste vara jobbigt att som diabetiker ständigt behöva förklara sig när man äter en glass eller liknande. Folk vet inte vad diabetes typ-1 är verkar det som.

  Liked by 1 person

  1. Nej, det är ju tyvärr så att man kan få kommentarer om vad man äter som diabetiker. ”Ska du verkligen äta det där?” kan vara lika vanligt som ”Men nog kan du väl äta det här?” om man inte tar något annat. Det är som om många inte förstår att jag har stenkoll på vad jag äter och när jag äter det, och om jag väljer att äta något så kan omgivningen nog vara säker på att jag vet vad jag gör och inte behöver de där frågorna 😉

   Gilla

 2. Så bra inlägg! Älskar att du belyser att ”bara för att man äter socker ibland – så betyder inte det att man missköter sig”. Vänner till oss reagerar när jag tar med egna matvaror/substitut till middagar som tex bönpasta när det bjuds på spagetti och köttfärssås. Men att jag vid andra tillfällen äter efterrätt!! Helt galet tycker dom…

  Gilla

  1. Tack för din kommentar, och vad roligt att höra att någon annan har samma tankar och upplevelser! Jo, det är lite komiskt att så många tror att det är just sockret och efterrätterna som är boven när det faktiskt är så mycket annat som spelar in, men kanske är det p.g.a. medias ständiga tjat om diabetes och socker som de som inte har någon naturlig koppling till sjukdomen tror att det är sockret som är ”farligt”.

   Gilla

 3. Pingback: Ett lyckat recept – Att vara etta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s