Bemötande i vården

Bemötandet är allt när det handlar om sjukvård vid diabetes typ 1, och förmodligen också många andra sjukdomar. Det är min upplevelse, och min fasta övertygelse. Jag har fått en del negativa besked under mina år med diabetes, och hur jag har klarat av att hantera dem och hur jag har gått vidare med mitt liv med min kroniska sjukdom har berott otroligt mycket på hur jag har blivit bemött av sjukvården. Jag har en sjukdom som kräver mer egenvård än många andra sjukdomar; den kräver att jag är motiverad att ta hand om mig själv dygnet runt. Utan pauser, non-stop, hela tiden.

Jag förstår att sjukvårdspersonal har dåliga dagar, liksom alla andra. Det är klart att jag gör. Men det är verkligen så otroligt viktigt att man som patient ses som en individ, som den människa med tankar och känslor man faktiskt är, i mötet med sjukvården. Speciellt för en patient med en kronisk sjukdom, som ska orka leva med sjukdomen i sin vardag tjugofyra timmar om dygnet, resten av livet. Fatta det alltså: Resten av livet.

Om jag som patient går till läkaren en halv timme två gånger om året med min diabetes är det av yttersta vikt att jag de två halvtimmarna per år blir bemött på ett bra sätt. Det behöver inte handla om så mycket mer än lite mer medmänsklighet, och lite mindre löpande band-känsla. Det behöver bara handla om att bli sedd som människa, och inte som sin diagnos.

De flesta inom vården lyckas bra med sin uppgift. De flesta är medkännande, och ser mig som en hel människa, inte som en journal eller patienten före 10-kaffet (eller när kafferasten på sjukhuset nu kan tänkas infalla). Och det är så otroligt, otroligt viktigt. Den halvtimmen hos läkaren är så otroligt viktig för att jag ska orka kämpa med min sjukdom tjugofyra timmar om dygnet ett halvt år till.

IMGP0968 - kopia

Pumpen är med mig på badbryggan. Den är med mig i sängen, på jobbet, på löprundan – överallt och alltid. Min diabetes är alltid med mig. För läkaren är min diabetes bara närvarande en timme om året.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s