Insulin och värme

IMGP0974 - kopia

Vi har haft riktigt varma dagar i mina trakter den senaste tiden. Idag har de visst lovat upp till 30 grader – inte bara varmt, utan riktigt riktigt hett, alltså.

Kombinationen insulin och värme är ingen höjdare. Snarare kan den göra så att blodsockret blir en höjdare (nej förlåt, mina ordvitsar blir bara sämre och sämre!). Effekten på insulinet kan alltså påverkas av värmen, och värmen kan göra insulinet mer eller mindre förstört.

Diabetesförbundet i Finland skriver bland annat så här om värmens (och kylans) påverkan på insulin: ”Insulin omvandlas under inga omständigheter till gift, men insulineffekten och insulinupptaget kan påverkas i mycket hög grad. I extrema situationer när det inte finns andra alternativ kan man använda insulin som skadats av köld eller värme. Utan insulin svävar personer med typ 1-diabetes i livsfara.” Läs mer här (klick!).

IMGP0980 - kopia

Så hur ska man göra, om man till exempel vill sola och vistas i värme/sol med sin insulinpump? Man ska försöka skydda pumpen och pumpslangen från direkt solljus. Om det är omöjligt, har jag hört om flera som brukar prima ut insulinet ur slangen med jämna mellanrum. Att byta hela ampullen efter en dag i solen gör också vissa.

Själv är jag inte mycket för att sola, jag gillar inte extrem värme och befinner mig helst i skuggan eller på något annat svalt ställe när det är riktigt varmt. Även där kan dock insulinet ta skada om det är så varmt som det är nu. Då är det tur att det finns kylfodral för insulin! Diabetic Designed har ett gäng i olika färger, men man hittar dem också på annat håll. Jag har två små FRIO-kylfodral för pennor och ett stort, men inget för pumpen. Kanske det vore dags att skaffa ett? Ett lila FRIO-pumpfodral skulle väl matcha min pump perfekt…

13 reaktioner på ”Insulin och värme

 1. Då det är riktigt varmt och jag vet att jag ska vistas ute mycket, så brukar jag fylla pumpen bara för 1-2 dagar. Pumpen och slangen skyddar jag för direkt solljus. Då jag solar t.ex. har jag pumpen och slangen i gömman nånstan, t.ex. under en handduk, eller i väskan. Då det är riktigt varmt så har jag också kopplat bort pumpen då jag solat, och kopplat i och tagit bolusdos en gång i timmen. Har man den okopplade insulinpumpen i sin väska på stranden, ska man bara hålla koll på väskan, så ingen tar den…

  Gilla

 2. Maria Ljungqvist

  Jag har ett frio-pumpfodral men bara använt det när vi var på resa i Singapore, upplevde det som lite för stort och klumpigt. Jag brukar lägga pumpen i termosmugg på stranden. Under långa värmeperioder har jag ibland också gått över till penna.

  Gilla

  1. Aha, då låter det som om kylfodralet för pumpen kanske inte skulle vara något för mig, eftersom jag ändå så sällan ligger och steker i solen. Att gå över till pennor under sommaren har jag hört om vissa som gör, intressant att höra att du har gjort det och att det funkar!

   Gilla

  1. För min egen del skulle jag säga att insulinbehovet generellt skiljer mellan sommar och vinter, oberoende av väder, men just nu har jag behövt mer insulin några dagar trots värmeböljan, så det är en sanning med modifikation och ingen regel utan undantag. För någon annan med typ 1 kan det också vara annorlunda.

   Gilla

 3. Maria

  Menar du att du oftast har ett större insulinbehov på vintern?
  Menar du att du brukar ha lägre behov när det är varmt på sommaren än när det är kyligt väder men att du just nu behövt högre trots värmen?

  Gilla

 4. Pingback: Kylfodral för insulin – Att vara etta

 5. Pingback: Mitt insulin och jag i värmen – Att vara etta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s