Sockersjuka

IMGP0773 - kopia

När jag fick diabetes typ 1, år 1992, talades det fortfarande om sockersjuka. På mina gamla diabetessmycken står det till och med sokeritauti (sockersjuka på finska).

Idag är sockersjuka en förlegad term. Det finns ingen diagnos som heter sockersjuka. Ändå är det många som fortfarande använder sig av termen. För mig personligen känns det helt okej, för jag vet att de flesta som säger sockersjuka inte menar någonting illa med det. Andra med diabetes typ 1 kan ta väldigt illa upp, och det förstår jag också, eftersom termen sockersjuka för tankarna till socker, och därifrån är det inte långt till att dra slutsatsen att man har fått diabetes för att man har ätit för mycket socker eller misskött sig.

Ofta hör jag folk i gemen säga att någon har en svår sockersjuka. Jag har hört det sägas om mig själv också. Istället för att säga svår sockersjuka, kan man säga diabetes typ 1, för det är vad svår sockersjuka är. Diabetes typ 1. Om jag stöter på en läkare som talar om sockersjuka vet jag att hen antingen inte är speciellt insatt i min diagnos, alternativt har låtit bli att uppdatera sig de senaste x antal åren. Det är inte speciellt seriöst att som läkare tala om sockersjuka, kan jag tycka.

Jag har inte sockersjuka, jag har diabetes typ 1. När jag berättar att jag har diabetes för någon brukar jag oftast säga ”jag har typ 1-diabetes”, med betoning på typ 1. Det är min diagnos, det är den sjukdom jag har. Diabetes typ 1.

Hur ser ni andra med diabetes på termen sockersjuka?

2 reaktioner på ”Sockersjuka

  1. Pingback: De Sockersjukas Förbund – Att vara etta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s