Dagens tips

IMGP0762 - kopia

Jag har ju, som ni vet, haft diabetes typ 1 länge. Största delen av min diabetestid har jag använt insulinpennor, och med insulinpennorna behöver man pennkanyler; de små nålarna som man skruvar på pennan inför varje injektion.

Sedan jag började med insulinpump använder jag pennor ganska sällan, men det händer ibland – bland annat eftersom mitt blodsocker sjunker snabbare om jag injicerar insulin med penna. I vilket fall som helst har jag fortfarande pennkanyler, också ett gäng riktigt gamla (dock oanvända, naturligtvis), som jag brukar använda.

I onsdags, när Sockertopparna träffades, kom pennkanyler på tal. De andra kom in på vad man kan använda gamla pennkanyler till, och jag satt som ett frågetecken. Vadå, skulle man inte kunna använda dem till injektioner, liksom? Hmm, nej. Kanylerna har tydligen ett bäst före-datum, som jag pinsamt nog aldrig har noterat, eller reflekterat över. Här har jag gladeligen använt pennkanyler från 2009, till och med från 2006 faktiskt. Lyckat, Maria, lyckat!

IMGP0763 - kopia

Man behöver inte vara särskilt uppmärksam för att se bäst före-datumet på kanylerna, kan tyckas. Ändå har jag missat det, eller helt enkelt inte tänkt på det. Är det förresten någon av mina läsare som vet varför kanylerna har ett bäst före-datum? De fungerar uppenbarligen även upp till tio år efteråt, vet jag ju av egen erfarenhet…

Men vad kan man då använda gamla kanyler till? Det bästa tipset från det samlade gänget Sockertoppar är att man använder dem till att peta ut stickor i fingret med. Toppentips, tycker jag! Vad gör ni andra med gamla kanyler (om ni har såna)? Eller är ni som jag, som inte har noterat bäst före-datumet…

4 reaktioner på ”Dagens tips

 1. Man kan nog använda nålar som är gamla om man vill, men glidmedel som är på nålen torkar med tiden så de kan bli ganska otrevliga att sticka med ☺

  Gilla

 2. På mitt paket lancetter, har jag datumet 2003. Fick två sådana paket då. Och jag har alltså kvar ett av paketen. Om det är något jag gjort, så är det stuckit mig i fingrarna, så det är inte av den anledningen paketet är så gammalt (att jag inte skulle ha stuckit mig för att mäta sockret…). Nu med Dexcom, så blir det dock bara de två obligatoriska sticken till kalibrering. Men frågan är om man ändå inte borde beställa ett nytt paket lancetter också…

  Gilla

  1. Nu när du skriver det, påminns jag om att jag nog också har ett gäng gamla lancetter någonstans. Jag är verkligen skamligt dålig på att byta dem, men det är nog inte därför jag har kvar de gamla – för precis som för dig beror det inte på att jag inte skulle ha stuckit mig i fingrarna genom åren…

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s