I bastun

Dagens inlägg handlar om någonting jag länge har tänkt skriva om. Varje gång jag har gått in i bastun har jag påmints om det, och varje gång jag har gått ut ur bastun har jag glömt det. Men idag är det äntligen dags!

Jag talar alltså om att bada bastu som diabetiker. Om att bada bastu som diabetiker med insulinpump och CGM. Hur går det ihop: med en insulinpump, som inte tål höga värmegrader, och en CGM, som inte heller ska utsättas för sådan hetta som vi vanligen har i bastun?

Det går toppenbra, faktiskt! När jag fick min CGM sade diabetessköterskan att jag förvisso kan fortsätta bada bastu, men att jag kanske helst inte ska sätta mig högst upp på en bastulave, utan välja ett lite svalare ställe. Never, tänkte jag. I bastun ska det vara varmt. Och därmed basta! (Jaja, det var kanske lite dålig humor. Hehe.)

Insulinpumpen kopplar jag helt sonika loss, på samma sätt som jag kopplar loss den när jag duschar eller simmar. Om mitt blodsocker verkar behöva det tar jag en liten dos insulin före eller efter att jag har kopplat loss pumpen, och det brukar fungera utmärkt.

Min CGM kan jag ju inte ta loss (utan att gå miste om en sensor) så den får hänga med in i bastun. Jag blöter en liten handduk med kallt vatten och lägger runt sändaren – lite meckigt, ja, men det fungerar! Då får man också komma ihåg att jag badar bastu i mycket höga temperaturer, vanligen inte under 80 grader (inga mestemperaturer i den finska bastun, inte!) och hittills har ingen sensor eller sändare reagerat negativt på den hårda behandlingen.

IMGP0730 - kopia

Min hud kan börja klia lite under sensortejpen efter bastubad, men då putsar jag så gott det går och byter tejp efteråt. Helt klart värt det extra besväret, för att kunna fortsätta bada bastu!

3 reaktioner på ”I bastun

 1. Öööh… jag tar in pumpen in i bastun och ja, det är runt 80 grader. Men, jag stoppar in den i en balja med kallt vatten och blöter ner slangen emellanåt, sedan vaskar jag kallt vatten på sändaren också. Och därefter simmar jag med hela ekipaget. Det är en helt fantastisk känsla att följa BS under de omständigheterna…

  Gilla

  1. Spännande att höra hur andra gör, det låter ju smidigt! Du har inte märkt att insulinet skulle ta någon skada av att vistas i värmen, fast du kyler ner slangen och har pumpen i kallt vatten? Det kunde vara intressant att följa kurvan i bastun jo, påverkar värmen ditt blodsocker? Mitt är ganska oförändrat, men jag har hört om vissa som får lågt blodsocker efter bastun…

   Gilla

   1. Nej, jag har aldrig någonsin varit med om att insulinet skulle ha mist sin verkan. Så…. jag är rätt avslappnad på den punkten… Brukar faktiskt stiga i BS efter bastun, det är den bilden jag just nu har i huvudet…

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s