Inför ett lopp

P1050034 - kopia

Inför mitt första halvmaraton-lopp hade jag bilen full med diabetesprylar med mig

Idag ska jag springa Braheloppet (9,1 km). Det blir mitt tionde lopp, om jag inte räknar alldeles fel. Jag har i alla fall sprungit ett antal lopp redan, så jag borde ha lite rutin på det hela. Som pumpbehandlad typ 1-diabetiker måste jag tänka på en del saker inför varje lopp. Här kommer några saker jag tycker är viktiga om man ska springa ett lopp med diabetes typ 1:

  • Prova ingenting nytt när du ska springa ett lopp. Den ultimata basalminskningen och energiladdningen måste man testa sig fram till före loppet. Experimentera inte samma dag du ska springa ett lopp.
  • Byt inte infusionsset på tävlingsdagen. Det är ingen höjdare om man skulle drabbas av en vikt nål före man ska springa ett lopp. Kolla också så att du har tillräckligt mycket insulin i pumpen när du ska springa. Vissa pumpanvändare brukar skjuta in en extra kanyl, så man snabbt kan byta ifall den första inte skulle fungera. Jag har hittills aldrig gjort det, men det kan vara en bra taktik inför långlopp, där mycket kan hända.
  • Ha en plan A som du försöker hålla dig till, men var beredd på att improvisera. Försök i förväg förutse och analysera vad som kan hända, och utarbeta en plan B och plan C också. ”Om blodsockret beter sig så här, gör jag så här och så här”. Då slipper du drabbas av panik och är (åtminstone lite) förberedd på olika scenarier.
  • Lopp är tyvärr svåra att simulera på förhand. Mångas blodsocker, inklusive mitt, beter sig helt annorlunda på lopp än på träningar, men man får försöka ha is i magen och hålla huvudet kallt om blodsockret beter sig helt annorlunda jämfört med vad man är van vid i träningssituationer.
  • Ta med extra av ”allt”. Extra blodsockermätare, fler teststickor än du tror att du kommer att behöva, insulin och pumptillbehör. Om något strular är du förberedd.
  • Ha någonting som visar att du har diabetes på dig när du springer. Det kan vara ett diabetesarmband, -halsband eller en ID-tag. Då vet sjukvårdspersonalen (som brukar finnas på plats vid lopp) att du har diabetes ifall det händer dig något under loppet.
  • Glöm inte extra energi! Ta med glukostabletter, gel, russin eller något annat som du har testat innan loppet och vet att fungerar på just dig. Ta med extra mycket av allt – hellre för mycket än för lite, är min devis.
  • Om du har någon som kan komma med och heja på dig, och kanske kan hålla dina saker medan du springer, är det bra. Jag har sprungit några lopp ensam, men jag tycker absolut att det känns tryggare att ha någon som väntar vid mållinjen. Då finns det också någon på plats som vet att du har diabetes och kan föra din talan ifall det händer dig något.
  • Till sist, det viktigaste: Njut av loppet! Du har tagit dig så här långt med din diabetes, redan det är en seger i sig. Spring, och njut av att din diabetes inte ska hindra dig från att göra det du vill!

Hur tänker ni andra med diabetes typ 1 inför lopp? Är det något jag har missat, som kan vara bra att tänka på?

3 reaktioner på ”Inför ett lopp

  1. Pingback: Springa lopp med diabetes – Att vara etta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s