Att påverka

IMGP0312 - kopia

”Hur kan du påverka? Vad vill du göra?”

Frågorna ställdes av Karl-Mikael Grimm under en påverkansutbildning som jag deltog i i förrgår. Utbildningen ordnades av SAMS (samarbetsförbundet kring funktionshinder rf) och Svenska hörselförbundet rf. SAMS är en intresseorganisation inom det finlandssvenska funktionshinderområdet, som arbetar för minoriteter inom minoriteten, som de själva uttrycker det.

IMGP0313 - kopia

Själv är jag ju sedan en tid tillbaka engagerad inom Diabetesföreningen i Åboland, och diabetes typ 1 ligger mitt hjärta närmast. Att nå ut till en större allmänhet, för att på så sätt minska på de förutfattade meningarna och fördomarna om diabetes typ 1, känns oerhört viktigt för mig.

En annan fråga jag brinner för är motionens betydelse i diabetesvården. När jag var tonåring och hade ett svängigt blodsocker fick jag ett intyg av min läkare om att jag inte kunde delta i skolgymnastiken för att risken för hypoglykemi (lågt blodsocker) var allt för stor. Det här är inte okej! Alla barn, och vuxna, med diabetes typ 1 måste få hjälp och resurser för att kunna motionera och träna med diabetes. Det kan handla om tekniska hjälpmedel, vilket för oss in på nästa viktiga fråga för mig…

…nämligen möjligheten till lika vård och tillgång till medicinska hjälpmedel för alla, oberoende av yttre omständigheter (så som t.ex. boningsort och ålder). Den medicinteknologiska utvecklingen inom diabetesvården har gått framåt snabbt, men fortfarande har alla inte tillgång till de hjälpmedel som finns.

Utbildningen satte verkligen igång tankeverksamheten hos mig, och jag fortsätter fundera på vad just jag kan bidra med för att göra skillnad. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Jag har några större och mindre projekt på gång, som jag lovar att dela med er här på bloggen, tids nog.

2 reaktioner på ”Att påverka

  1. Pingback: Medan jag varit borta… – Att vara etta

  2. Pingback: I SAMS-bladet – Att vara etta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s