Mimmi och Lucky kan rädda liv

Igår lovade jag att berätta lite mer om hypohundar, hundar som känner av höga och låga blodsocker innan diabetikern själv gör det. På Beat diabetes-tillfället fick jag träffa Mimmi, en livs levande hypohund i tjänst.

IMGP0216 (2)

Duktiga hypohunden Mimmi. Ljuset i föreläsningssalen var inte så smickrande för fotografering, men Mimmi var verkligen jättefin.

Mimmi jobbar 24 timmar om dygnet, och som de flesta andra hundar är det någonting hon älskar att göra. Mimmi har tränats till att markera sin ägare Maritas blodsocker då det sjunker under 4,5 mmol/l, och det gör hon med den äran. Under föreläsningstillfället sjönk Maritas blodsocker (helt oplanerat, naturligtvis) och vi fick se hur Mimmi markerade genom att puffa lätt på Marita med sin nos. Marita tog ett blodtest, som visade 4,4 mmol/l. Mer korrekt än en CGM, som Marita konstaterade! Är det inte helt fantastiskt vad hundarna kan göra med sina nosar?

IMGP0222 - kopia

Lilla Lucky, i tränaren Elisa Forsmans famn, har just påbörjat sin utbildning till hypohund. Mimmi är en erfaren hypohund som tar chansen att koppla av under föreläsningen, samtidigt som hon har stenkoll på sin ägare Maritas blodsocker. 

Enligt tränaren Elisa Forsman tar det ungefär ett år från påbörjad utbildning till färdig hypohund. Eller färdig och färdig – alla som lever med hundar vet att man hela tiden måste underhålla och upprätthålla kunskaperna, och det gäller naturligtvis också hypohundar.

Hur ska man då gå tillväga om man har diabetes och skulle vilja ha en hypohund i Finland? Jo, först ska man kontakta Hypokoira ry (Elisa Forsman talar svenska) och diskutera vidare med tränarna där. Det är möjligt att utbilda sin egen hund till hypohund, (men hunden ska helst vara under ett år när man börjar) eller att köpa en utbildad hypohund.

När jag skaffade Ebba, min egen dansk-svenska gårdshund, funderade jag på att utbilda henne till hypohund, men det blev aldrig av. De flesta raser lämpar sig till hypohundar, och jag tror att gårdshunden, som den aktiva, arbetande hund den är, skulle vara en utmärkt hypohund. Många typ 1-diabetiker känner av hypoglykemier (låga blodsockervärden) allt sämre med åren, och i framtiden ser jag det absolut som ett alternativ att ha en hypohund som larmar mig. Tänk, vilken trygghet!

Idag finns det 15 godkända hypohundar i Finland. Till våren utexamineras 13 till. Hypohundarna har ännu inte assistenthundsstatus i Finland, så som t.ex. blindhundar, men Hypokoira ry jobbar aktivt för att så ska bli fallet i framtiden. De gör ett superjobb: både människorna, och kanske framför allt hundarna!

En reaktion på ”Mimmi och Lucky kan rädda liv

  1. Pingback: Världshälsodagen 2017 – Att vara etta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s