”Det är ännu ingen som vet”

I torsdags deltog jag, som ni vet, i en tillställning om diabetes vid Åbo stadsbibliotek. Där föreläste professor Jorma Toppari från Turun Yliopisto, som bland annat berättade om den forskning som pågår kring diabetes typ 1 i Åbo. Mina läsare i Sverige känner kanske till TEDDY-studien, som pågår i Finland, Sverige, Tyskland och USA. Finland deltar också i ett forskningsprojekt som kallas DIPP, och ett vid namn TrialNet. Här kan man läsa mer om de olika forskningsprojekten (på finska eller engelska).

Finland har världens högsta antal typ 1-diabetiker, följt av Sardinien, den lilla italienska ön i Medelhavet. Därefter kommer Sverige, Norge, Storbritannien, Danmark och Island. Varför ser fördelningen ut så här? Vad beror diabetes typ 1 på? Det är det ännu ingen som vet. Också inflyttade finländare, med annat etniskt ursprung, löper större risk att drabbas av diabetes typ 1 efter att de har flyttat till Finland, enligt Toppari.

Professor Jorma Toppari berättade att man nu bland annat forskar i om tarmens bakterieflora och en glutenfri kost kan ha någon effekt på insjuknandet i diabetes typ 1, men han konstaterade också att det förmodligen är många faktorer som inverkar när en person, men inte en annan, insjuknar i diabetes typ 1. Man har kunnat konstatera att barn som föds med kejsarsnitt löper en större risk att drabbas av diabetes typ 1, vilket enligt Toppari kan tyda på att den bakteriella miljön spelar en roll i sammanhanget. (Jag är inte född med kejsarsnitt, så det måste vara något annat i just mitt fall. Hehe. Jag tycker att teorin om den bakteriella miljöns betydelse låter mycket intressant, dock.)

Generellt känner jag, som fortfarande håller hoppet uppe om ett botemedel för diabetes typ 1 under min livstid, att vi nog har en lång väg att gå eftersom man fortfarande vet så lite om vad diabetes typ 1 beror på. Men vem vet, kanske det kommer ett genomslag i forskningen snart? Jag hoppas!

IMGP0219

Finland ligger högst upp i statistiken på förekomsten av diabetes typ 1, berättade professor Jorma Toppari från Turun Yliopisto. 

Idag står ännu mer diabetesrelaterat program på agendan för mig, eftersom jag ska på den lokala diabetesföreningens medlemsmöte om bara några timmar. Imorgon tänkte jag berätta mer om Beat diabetes-tillfället och om två pälsklädda typer vid namn Mimmi och Lucky, så titta in på Att vara etta igen om du vill veta mer om hypohundar!

3 reaktioner på ””Det är ännu ingen som vet”

 1. Charlotta Haglund

  Så intressant ang att man löper större risk om man föds med kejsarsnitt. Det var en av de första frågorna jag ställde till vår läkare när min, dotter 9år, fick diagnosen. Läkaren svarade att det absolut inte fanns något sammanhang! Hon hade inte helt rätt, alltså.

  Gilla

  1. Jo, så verkar det vara, enligt professor Toppari åtminstone. Jag vet inte hur ny forskningen han stöder sig på är, men han verkade veta vad han talade om så det låter som om er läkare inte var riktigt uppdaterad där…

   Gilla

 2. Pingback: På Clinical Research Centre i Malmö – Att vara etta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s