Ett avslappnat förhållande till mat?

Jag önskar så att jag hade det; ett avslappnat förhållande till mat. Att jag kunde äta och njuta av maten, utan att fundera på någonting annat än hur maten smakar.

Mitt förhållande till mat är nämligen allt annat än avslappnat. Det blir nog lätt så när man tvingas räkna kolhydrater och analysera allt man stoppar i sig. Att vara tvungen att alltid tänka ”Hur ska *stoppa in valfri maträtt* påverka mitt blodsocker?” gör en förvisso medveten om kosten på många plan, men kanske inte enbart på ett positivt sätt.

Jag önskar så att jag bara kunde äta *valfri maträtt* utan att behöva analysera sönder allt. Det blir extra tydligt under högtider, då mycket kretsar kring mat och ätande. Då avundas jag alla utan diabetes typ 1, som kan äta vad de vill utan att tänka så mycket på vad allt innehåller, och på hur det de stoppar i sig kommer att påverka deras mående.

IMGP8718 - kopia

En tallrik bönpasta med tonfisk, fetaost, sallad och ett ägg. Vad ser du? En smaklig måltid, eller kolhydrater, proteiner och fett, som ska anpassas till lämplig mängd insulin?

Jag kan göra det mesta och äta det mesta med min diabetes, men för att få en bra blodsockerbalans kräver allt eftertanke och analys. Jag är ganska bra på det efter 23 år med diabetes, men jag kommer aldrig ifrån det eviga planerandet och analyserandet. Och det kan vara tungt. Varför kan inte jag bara få äta *valfri maträtt* som alla andra, utan att analysera maten och situationen in i minsta beståndsdel? (Jaja, jag vet att ”alla andra” är en sanning med modifikation, men så känns det ibland.)

Ett avslappnat förhållande till mat får jag förmodligen aldrig. Inte förrän ett botemedel för diabetes typ 1 kommer.

5 reaktioner på ”Ett avslappnat förhållande till mat?

 1. Håller med 😦 Många inkl mig själv får ätstörningar i samband med typ 1 diabetes. Inte kosntigt egentligen med allt räknande och allt. Har försökt fota maten, sitta med listor och räkna men dte är svårt att få rätt till maten. Sen undrar jag för mig själv om dte är ”diabetesvänlig” mat men min dietist säger att jag ska äta som alla andra men anpassa doserna men det tycker jag är lite väl lätt vindigt. Det funkar aldrig för mig att dosera exakt rätt till viss typ av mat som tex pajer, fet mat som pizza, sushi, baguetter.. etc.
  Svårt absolut 😦

  Gilla

  1. Jag förstår dig så väl! Och jag har också vissa maträtter som bara inte funkar, speciellt kombinationen vitt mjöl, fett och socker är riktigt illa för mig. Efter att ha kämpat i nästan 20 år (tror jag det blev) har jag nu insett att jag helst ska hålla mig ifrån vissa saker, men det känns helt okej för oftast tycker jag att det finns bra alternativ 😊 Men det är verkligen svårt det här med mat och diabetes, på så många sätt 😔

   Gillad av 1 person

 2. Pingback: Om att unna sig – Att vara etta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s