Nya utmaningar

Sist, men inte minst, kommer mitt svar på Emis fråga i frågestunden. Emi skrev så här:

Hej vår kära Maria! Jag undrar om det finns något som du är rädd för att göra, som du inte vågat prova på pga din diabetes? Något som du ännu har i tankarna att nog ändå kanske är möjligt. Du har ju överkommit en rädsla / en utmaning med att bli en aktiv löpare. Vad är din nästa utmaning?! Kram.

Tack för frågan, Emi, det är så roligt att du/ni engagerar er! Den här frågan krävde mycket tankearbete, för jag har insett att min diabetes påverkar mig på ett så djupt plan att den förmodligen har förändrat mig och min personlighet väldigt mycket. Den jag är idag, är jag delvis tack vare  – eller på grund av – min diabetes. Det här innebär också att vissa rädslor jag har förmodligen bottnar i min diabetes, på ett mer indirekt plan, ofta utan att jag ens tänker på att det är min diabetes som ligger bakom.

Någonting jag gärna skulle vilja göra mer är att resa. Det är inte alls omöjligt att resa med diabetes typ 1, men jag känner alltid en större oro när jag är långt hemifrån och inte vet vilken slags sjukvård som finns att tillgå om det händer något. Därför har det mest blivit resor till ”trygga” länder med bra sjukvård – trist nog, kan jag egentligen tycka. Sedan är det ett faktum att det är lite jobbigt att släpa med sig en massa diabetesprylar varje gång man reser, men det är förstås inget som borde få hindra en från att resa. Där borde jag nog bara ta mig i kragen (och få någon med på resan!). Jag skulle gärna vilja göra en vandringsresa, så jag svarar kanske att det får bli min nästa utmaning.

image

I augusti 2014 var jag till Selma spa i Sunne, Värmland, på ett träningsläger för typ 1:or. Snart bär det av igen!

Jag har heller fortfarande inte släppt tankarna på ett maraton, men så kom löparknät i vägen och jag fick lägga om träningen lite. Men ett maraton är också någonting jag gärna vill avklara i framtiden, och det skulle verkligen vara en jättestor utmaning för mig och min diabetes!

6 reaktioner på ”Nya utmaningar

 1. Emi

  Du skriver så bra! Jag tycker själv att det är intressant att läsa dina inlägg. Själv tycker jag att det är utmanande att t.ex. fundera på ätbart då människor med ”specialbehov” kommer på besök. Och att inte ställa dumma frågor till en diabetiker, typ ”tar du socker i kaffet…” 😉

  Gilla

  1. Tack snälla Emi! Jo, och ännu mer utmanande är det förstås att alla äter så olika, det finns ju diabetiker som äter mer eller mindre allt, och såna som äter mer blodsockervänligt eller enligt någon diet, mer eller mindre strikt. Jag förväntar mig aldrig att någon ska ha någon specialdiet till mig, men alla diabetiker är förstås olika och om man är riktigt osäker kan det alltid vara bra att kolla med personen ifråga för det kan vara en riktig djungel det där.

   Det är lugnt med såna ”dumma” frågor – jag reagerar inte alls på sånt, och det skulle ju faktiskt kunna vara så att man har riktigt lågt blodsocker och behöver någonting som höjer det och i såna situationer skulle socker i kaffet inte alls vara fel 😉

   Gilla

 2. Hejsan, är mamma till en träningsintresserad typ 1a och blev nyfiken på det läger i Sunne du ska till. Var hittar jag info om det? Sonen hade gillat det och just att träna med andra 1or hade gjort honom gott.
  Tackar för en mycket trevlig blogg 🙂

  Gilla

  1. Hej! Tyvärr är lägret ett så kallat ”återträffsläger” för dem som har varit på tidigare läger så det är inte öppet för alla. Om du vill kan jag mejla dig kontaktuppgifter till Stig Mattson, som är en av dem som har hållit i trådarna för lägren, ifall du vill kolla med honom om de eventuellt planerar något nytt läger? Annars har jag hört att Robin Bryntesson ordnar omtyckta läger för barn och ungdomar med typ 1, så det kan kanske vara värt att kolla upp om ni inte redan känner till det: http://bryntes.se/blog/projekt/sockertoppen/

   Tack, vad roligt att du läser! 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s