Gott fett

IMGP9940 - kopia

Det har tidigare kommit upp här på bloggen att jag gick omkring och var väldigt hungrig som barn. Det berodde förmodligen till stor del på kostråden som typ 1-diabetiker fick på den tiden, med minimalt med fett och bara light-produkter. Som min vän beskrev det: ”Allt fett undveks så till den milda grad att dina knäckebröd nästan var sönderskrapade”.

Jag fick bara äta en halv avokado åt gången, för att den var så fet. Idag vet vi att det är nyttigt fett i avokado, och jag tar igen min fettfria barndom med besked.

IMGP9944 - kopia

Förra helgen var jag på fest. Jag skulle bidra med guacamole, och jag har ett mycket enkelt och uppskattat recept att dela med mig av. Ni ser att mina proportioner var något större än de är i receptet, men om man vill ha en större sats är det bara att plussa på ingredienserna. Receptet nedan räcker till ca 4 portioner.

Guacamole
2 st mogna avokado
1 dl turkisk yoghurt
1 msk pressad citronsaft
0,5 tsk salt
1 liten vitlöksklyfta
2 msk valfri salsa på burk (finns även utan socker, kolla innehållsförteckningen)

Gör så här: Mixa allt till en slät smet. Klart!

IMGP9948 - kopia

3 reaktioner på ”Gott fett

 1. Anna

  Märkligt hur rekommendationerna ändrar, jag har ju fått lista hem med tips om nötter, mandlar och avocadon. Smör verkar inte heller vara förbjudet.
  Verkar som ett bra recept, ska testa här nån kväll! En liten fråga, vad dippar du i guacamolen sen? Brukar ha gurk- morots- och paprikastavar, men tröttnar ju på det emellanåt och ibland vill jag ha nåt proteinrikare till också. Jag antar att inte chips står så högt på din lista heller 🙂

  Gilla

  1. Ja, visst är det så, och det är ju inte länge sedan jag fick de fettfria rekommendationerna, bara drygt 20 år sedan! Men till all lycka får man tydligen bättre rekommendationer idag. Jag brukar också dippa grönsaker, förutom de du nämner så tycker jag att blomkål är gott, selleri och rädisor likaså. Du gissar rätt med chipsen, jag har inte ätit ”riktiga” chips på flera år. Vill man ha ett lite bättre alternativ är friterade rotsaker ett förslag, men de är ju inte heller helt optimala för blodsockret, tyvärr. Jag har inte testat det här själv men kycklingklubbor kunde kanske vara något, proteinrikt är det ju åtminstone!

   Gilla

 2. Pingback: Taco med topparna – Att vara etta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s