Var tredje

Jag har skrivit om följdsjukdomar tidigare. Om hur jag känner till den stora risken, men hur jag väljer att försöka att inte fokusera på sådant som eventuellt kommer i framtiden.

Ibland går det ändå inte att undvika att tänka på följdsjukdomarna. De är vanliga bland typ 1-diabetiker, och de kommer förmodligen också att drabba mig. I någon form, någongång. Statistiskt sett åtminstone. För statistiskt sett drabbas var tredje typ 1-diabetiker av nefropati, njursjukdom. Var tredje. Det är sjukt många. Statistiskt sett löper jag, och andra typ 1-diabetiker, en mångfaldig risk att drabbas av hjärtinfarkter, stroke och för tidig död. Det är så det är, och den vetskapen får vi leva med. Och det kan jag intyga att är väldigt tungt ibland.

IMGP9924 - kopia

I Hufvudstadsbladet 7.3.2016 fanns ett reportage med professor och överläkare Per-Henrik Groop, chef för Finndiane, ett stort finländskt diabetesforskningsprojekt vid Folkhälsans forskningscentrum. Finndiane och all annan diabetesforskning är oerhört viktig, enligt min åsikt. Många tror att diabetes typ 1 är en enkel sjukdom, ”bara man sköter sig”. Ingenting kunde vara mer felaktigt. Så här står det på Finndianes webbsidor:

”It is true that in the short term the treatments cure the acute symtoms. However, the human body maintains a delicate balance of nutrients and other substances, and the current treatments in many cases cannot exactly mimic the natural regulation, even if the visible symptoms disappear.

We still do not know exactly what happens next, but the end result for some patients is dire: within the first decades of diabetes their kidneys start to fail, their eyesight progressively deteriorates and they will most likely die prematurely from a heart attack. Additional medication exists to slow down or even halt the disease process, but medical and life style intervention cannot be started early enough due to the lack of knowledge of the exact biological mechanisms.”

De nuvarande behandlingsmetoderna för diabetes motsvarar inte en frisk kropps. Slutresultatet för en del med diabetes typ 1 är att njurarna slutar fungera, synen långsamt blir försämrad och att de mest troligt dör en för tidig död i en hjärtattack. Det här gäller personer med typ 1-diabetes, också personer som har ”skött sig”.

Personer som jag. Och den vetskapen är, på ren svenska, jävligt tung att leva med.

8 reaktioner på ”Var tredje

 1. Det som gäller är ju att hålla blodsockret så stabilt och i normala värden som möjligt i längden, även fast det är helt omöjligt ibland. Bra hbA1c hjälper och att hålla blodtrycket nere likaså. Man måste hitta sin egen väg och inte bara anta att ”det ska vara så” när man har typ 1. Kämpa på allihop!

  Gilla

 2. Jag förstår att det måste kännas tungt. Jag lever ju med en sjukdom som ingen kan säga vad det är, annat än att den är autoimmun och att den just nu verkar vara i mina lungor. Redan har den förstört en halv lunga och min lungkapacitet är nu 50%. Sen är det medicinernas långtidseffekter som i princip kan vara vad som helst som jag måste ta kontrollblodprover för var eller varannan månad. Jag har ingen aning om vad min sjukdom håller på med för tillfället, om den tänker hålla paus eller attackera ett annat organ. Om jag kommer få osteoporos av kortisonet, om min lever orkar med cellgifterna. Det är så mycket att tänka på att man blir galen om man bara fokuserar på det. Man får försöka hålla oron till ett minimum. Bestämma sig för en tid på dagen eller en tid i veckan som man oroar sig och sen lever man på som vanligt bara. Bara och bara… 🙂

  Gilla

  1. Det låter hemskt för dig, oron över att inte veta vad som kommer att hända till näst. Man får, som du skriver, försöka oroa sig ett tag och sen leva på som vanligt så gott det går. Och bara och bara jo, hehe, vi vet ju att det förstås är allt annat än ”bara” men jag brukar försöka tänka att vi ingenting vet om vad som händer i framtiden, jag kan ju lika gärna bli överkörd av en bil imorgon liksom. Men periodvis är det förstås tyngre. Usch! Men vad kan man göra? Ingenting annat än leva på, så länge man får ❤️

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s