Björnbajs botar diabetes!

Nu har det äntligen hänt! Vi har ett botemedel för diabetes! Göteborgs-Posten gick 4.2.2016 ut med att brunbjörnens tarmflora kan innehålla nyckeln till att bota diabetes.

Ja! Jippi! Nu blir jag äntligen frisk från min typ 1-diabetes! Eller, vänta lite? Är det kanske så att journalisten borde ha läst Svenska diabetesförbundets journalistguide innan hon skrev något överhuvudtaget? Är det kanske så att detta är ännu ett bidrag i kategorin ”Bli botad från diabetes”-nonsens, som jag har skrivit om på bloggen tidigare?

”Vi kommer ju aldrig få någon att äta björnskit”, uttalar sig en professor i artikeln. Men vet ni vad? Jag skulle faktiskt stoppa i mig vad som helst, göra vad som helst, om det fick min bukspottskörtel att börja producera insulin igen. Jag skulle till och med äta björnbajs, om det hjälpte.

3 reaktioner på ”Björnbajs botar diabetes!

 1. Hanna

  Dålig artikel, dåliga uttalanden och dålig journalistik rätt igenom. Och det borde ju definitivt ha definierats vilken typ som avses.

  Men teorin är egentligen inte så himla dum. Tarmfloran har massor att göra med både blodsocker och diabetes (autoimmun typ 1 eller insulinresistent typ 2) i allmänhet. Många får jämnare värden när de tar han om sin tarmflora, även om det inte funkar på alla., eftersom kroppen och tarmen då kan ta hand om maten på ett annorlunda/mer effektivt sätt. Och något botemedel är det inte, om än möjligen för någon typ 2:a, att förbättra tarmfloran är högst ännu ett hjälpmedel för att få jämnare resultat. Om sen just brunbjörnen har en sådan rätarmflora som skulle hjälpa mer än vanlig probiotika avsedd för människan är ett annat kapitel. 😊

  Liked by 1 person

  1. Ja, det är just det som stör mig mest: att nyheten framställs på ett så dåligt sätt att man hinner reta upp sig så mycket på skandaljournalistiken ”Björnbajs kan bota diabetes!” att man knappt orkar ta till sig budskapet. En lite seriösare framställd text skulle åtminstone ha fått mig att reagera på ett helt annat sätt…

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s