Stressen

IMGP9179 - kopia

Jag lyckas vanligen hålla mitt blodsocker på en ganska hygglig nivå. Det kräver ett fruktansvärt jobb och minutiös kontroll, men jag lyckas ofta ganska bra nuförtiden, tack vare de tekniska hjälpmedel jag har – och behöver – för att sköta min typ 1-diabetes så gott jag kan.

När jag blir stressad är det mycket svårare att sköta blodsockret. Mycket, mycket svårare. I veckan som gick blev jag stressad. Riktigt stressad. För att jag kanske inte längre ska få ha kvar min CGM. Med CGM:en kan jag göra så gott jag kan, och parera blodsockersvängningarna bättre. Med CGM:en kan jag få ett larm när blodsockret ligger runt 10 och håller på att stiga uppåt på kvällen. Då kan jag dosera mer insulin och kanske, som i just den här kurvan, lägga på en basalhöjning under natten, så jag slipper vakna med ett blodsocker på 15 eller 18 (eller ännu högre) på morgonen.

Det här är omöjligt att göra utan CGM. Dels vet jag inte om mitt blodsocker fortfarande stiger på natten om jag ligger och sover, dels säger ett uppmätt blodsockervärde på 10 mig inte om värdet fortfarande är på väg uppåt, eller kanske rentav på väg neråt med hast. Ingenting av det får jag veta med ett vanligt blodsockertest, utan CGM:ens pilar.

Risken för följdsjukdomar ökar kraftigt vid höga blodsockervärden. Säg mig då hur jag ska göra mitt bästa för att kunna undvika höga blodsockervärden, om jag inte får tillgång till den teknik som hjälper mig med det? Risken för allvarlig (till och med dödlig) hypoglykemi är alltid överhängande för en insulinbehandlad diabetiker. Säg mig då hur jag ska kunna undvika låga blodsockervärden, om jag inte får tillgång till den teknik som hjälper mig med det?

5 reaktioner på ”Stressen

 1. Är det fortfarande osäkert om du får behålla Dex?

  Så vidrigt att även behöva stå ut med den stressen. Jag vet själv hur det är då vi levt över ett år utan fungerande sensor – det är för jävligt.

  Borde vara olagligt att undanhålla så fantastiska hjälpmedel!

  Liked by 2 people

  1. Det var visst oklart hur det kommer att drabba oss, det senaste jag hörde var att det är Medtronics Enlite som ska skäras ned på, och då kommer det ju inte att drabba mig (utan istället någon annan stackare).

   Jag håller fullständigt med! Jag tycker dessutom att alla borde få möjlighet att testa vad som passar dem bäst, eftersom allt inte passar alla och vi är så olika! Skönt att ni har hittat något som passar er 🙂

   Gilla

 2. Hej! Jag har haft funderingar ibland på att flytta ifrån Sverige och har lite rötter i Finland och därför funderat på att bo där ett tag men är väldigt intresserad hur det fungerar med diabetesvården. Vart i Finland bor du? Är det lika med cgm, pumpar etc över landet? Varför får du inte ha kvar cgm:n? Vad är gratis i Finland när det gäller diabetes? Kram

  Gilla

  1. Vad roligt att du funderar på att flytta till Finland! Själv bor jag i Åboland, i skärgårdsstaden Pargas, och går till läkare på Åbo universitets centralsjukhus (ÅUCS/TYKS). Hittills har vi med typ 1-diabetes bara behövt betala en mycket liten summa för insulinet (resten står FPA/KELA – motsvarande Försäkringskassan i Sverige – för). Den summan steg vid årsskiftet, ganska rejält faktiskt.

   Gällande vårdmaterial får jag allt gratis, bara läkarna skriver ut det. Jag har själv varit ganska nöjd hittills, det har varit en sensor i månaden och infusionsset etc. så jag kan byta var tredje dag (vilket man ju ska göra). Nu verkar det som om de ska spara, och jag hörde att de ska dra ner på subventioneringen av CGM så bara ”specialfall” får sensorer lika ofta, men det lär ännu vara oklart exakt hur vi ska drabbas. För min egen del vet jag alltså inte ännu vad det här kommer att innebära…

   Det är inte lika med CGM och pumpar över hela landet, det varierar ganska kraftigt och här där jag bor var det också ganska svårt att överhuvudtaget få pump för mig. Jag är otroligt glad att jag fick en till sist! Om du flyttar hit tror jag ändå inte det ska vara något problem att få fortsätta med pump, det svåra har jag hört många säga är att överhuvudtaget få pump så när man väl har den borde det inte vara samma kamp. Hoppas du flyttar till Finland och gärna hit, det skulle vara kul med fler ettor här i trakten! 🙂

   Liked by 1 person

   1. Tack så mycket för svaret!
    Då är det ändå ganska likt Sverige 🙂 Ja vi får se hur det blir i framtiden 🙂 Om man flyttar är det ju (tyvärr) viktigt att också tänka på vilken vård etc man kommer få. Jag vet hur mycket mitt liv förändrats tack vare cgm + pump till exempel. Att gå tillbaka till penna och utan cgm hade känts som döden 😦
    Men jag tror som du skrev, att har man väl fått pump och cgm, är det nog svårare för dom att ta det ifrån dig än om du inte haft det innan och ansöker nu. Jag håller tummarna att dom slutar snåla in på hos med typ 1!

    Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s