Diabetes typ 1 2016

I bloggstatistiken kan jag se sökord som har använts då någon har hittat till Att vara etta. Ett av dessa är ”Diabetes typ 1 2016”. Det fick mig att fundera över just det: hur det är att ha diabetes typ 1 år 2016.

Det är betydligt bättre än någonsin förut, skulle jag vilja påstå. Åtminstone i den del av världen där jag bor. Jag har ett ganska långt perspektiv på sjukdomen (23 år) och min erfarenhet är att det är mycket som har gått framåt. Framför allt finns det bättre tekniska hjälpmedel och mer kunskap om kost och motion än det fanns ”förr i tiden”, när jag insjuknade.

Tyvärr finns det också mycket som fortfarande stampar på stället. Att alla inte får tillgång till den vård de tekniskt sett skulle kunna få är beklämmande, men än värre är att diabetes typ 1 faktiskt är en dödlig sjukdom i länder där inte ens det livsnödvändiga insulinet bekostas. Än värre är att diabetes typ 1 faktiskt år 2016 fortfarande är en dödlig sjukdom, beroende på var och med vilka tillgångar man har haft turen eller oturen att födas.

IMGP9078 - kopia (2)

Diabetes typ 1 för mig 2016 är CGM och insulinpump. Diabetes typ 1 för mig 2016 är så nära ett så friskt och gott liv som möjligt med diabetes som man kan komma just nu.

Så är det inte för alla. Det är diabetes typ 1 2016.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s