Diabetes i media

Det blir lätt fel när det rapporteras om diabetes i media. Hur många gånger läser man inte om bara diabetes, när faktum är att det finns många olika sorters diabetes (typ 1, typ 2, LADA, MODY, sekundär diabetes, diabetes insipidus och graviditetsdiabetes).

IMGP8443 - kopia

Dels tycker jag att rapporteringen ofta blir så fruktansvärt ensidig, dels bidrar medierna till stigmatiseringen av diabetes som en sjukdom för dem som har levt fel: ätit dåligt, motionerat för lite o.s.v. Visst, det stämmer helt klart för en del (speciellt typ 2-diabetiker), men inte för alla.

Och framför allt inte för alla sorter av diabetes. Nej, jag efterlyser bättring på det här området! (Jag har själv jobbat i medievärlden en tid – för övrigt ett av de roligaste och mest intressanta jobben jag haft – och det är kanske därför jag känner att jag kan kritisera den lite grann också.)

IMGP8438 - kopia

Jojobantning och viktpendling kan på sikt leda till diabetes, kan man läsa i en fitness-tidning. Jaha? Ska vi anta att det handlar om diabetes typ 2, som det så ofta gör? Och Tom Hanks fick diagnosen diabetes? Mig veterligen finns det ingen diagnos som heter bara diabetes, det kan vara diabetes mellitus typ 1 eller 2, LADA eller MODY o.s.v. Att ens skilja på de två vanligaste formerna av diabetes (typ 1 och typ 2) skulle vara ett enormt steg framåt. Svenska Diabetesförbundet har gjort en utmärkt journalistguide med tips till den som skriver om diabetes i media, ta en titt där!

Bättre kan ni, journalister! Eller hur? Upp till bevis!

2 reaktioner på ”Diabetes i media

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s