Supersensorn

Jag har nämnt det några gånger, hur det kändes som om jag fick ett nytt liv när jag fick min insulinpump och CGM. Men vadå CGM, kanske någon undrar? Jo, så här:

IMGP9105 - kopia

CGM står för continuous glucose monitoring, vilket innebär att jag har en sensor som kontinuerligt mäter vävnadsglukosvärdet och var femte minut skickar det till min insulinpump. Med hjälp av pilar ser jag på pumpen om värdet är på väg uppåt eller neråt och jag har också ställt in larm för högt och lågt blodsocker.

Mitt CGM-system heter Dexcom G4. Dexcom G4 är kompatibel med min pump, Animas Vibe, vilket innebär att jag inte behöver ha någon extra manick utöver pumpen. Halleluja!

Sensorerna är godkända för användning 7 dagar, men Dexcom G4 går att starta om, och det gör jag. Som ni ser på bilden har jag tejpat extra runt sensorn, så den ska hålla (röd Leukoplast is the shit!) och så startar jag om sensorn så många gånger den orkar. Det brukar vanligen vara 3-4 veckor, men mitt sensorrekord är 8 veckor och 3 dagar. Eftersom jag får ungefär en sensor i månaden från sjukvården innebär det oftast att jag kan ha en sensor igång hela tiden. En sån otrolig frihet att det inte är sant! Jag skulle kunna tala mig hes om hur mycket Dexcom har betytt för mig och mitt liv, men jag får återkomma till det en annan gång.

IMGP7367

En sån här liten, tunn grej skjuts in under huden. Egentligen ska man ha sensorn på magen (enligt bruksanvisningen), men för mig fungerar baksidan av överarmarna bäst. Andra jag känner har också provat lår och rumpa, med bra resultat.

I början tyckte jag det var jobbigt att ha ett främmande föremål inuti och på min kropp, men nu har jag kommit över det. Fördelarna med CGM är så otroligt många!

5 reaktioner på ”Supersensorn

 1. Pingback: Att leva istället för att bara överleva – Att vara etta

 2. Menar du alltså att du låter sensorn sitta i så länge? Jag har nyss fått min Dexcom och den som informerade oss, inte sköterskan, var rätt noga med att betona att den bara skulle sitta i en vecka. Fast jag såg att dssk nog önskade att man hade den på längre. Otroligt att den kan sitta i så länge som 4 v. Är det inte risk att värdena blir missvisande då? Annars ska jag absolut starta om min igen när en vecka gått.

  Gilla

  1. Ja, jag låter sensorn sitta i så länge det bara går! När jag fick min Dexcom sa diabetessköterskan att jag kunde starta om den, och jag har också sagt till läkarna att jag startar om, och det är ingen som har sagt något negativt om det. Man får vara lite uppmärksam om man märker att värdena känns fel, men oftast brukar det bli glapp i kontakten och helt knasiga värden när sensorerna ger upp, så jag har inte haft några problem med att upptäcka det. De flesta (alla, faktiskt – och det är en handfull) jag känner som har Dexcom startar om, så jag skulle lugnt testa om jag var du. Sen är det naturligtvis så att det säkert inte rekommenderas från tillverkarens sida, kan jag tänka mig. Så länge man håller koll, och putsar så gott det går runt sensorn och byter tejp runt omkring tycker jag det fungerar utmärkt att ha den flera veckor. Sen kanske jag ska tillägga att jag har mina sensorer på överarmarna, inte på magen, som rekommenderas. På magen håller de betydligt kortare tid på mig, men det där är väl, som så mycket annat, individuellt. Man får testa sig fram lite 😊

   Gilla

 3. Pingback: Sensorfel – Att vara etta

 4. Pingback: Att vara på helspänn – Att vara etta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s