Träna med typ ett

SpringamedD1

Igår utlovade jag ett inlägg med mina bästa tips för den som vill börja träna med diabetes typ 1. Det är svårt, men inte omöjligt. Här kommer mina tips:

 • Först, och viktigast: Ge inte upp. Ge aldrig upp! Du kommer att få så många bakslag med blodsockret att du har lust att bara strunta i allt, men ge dig inte. Du kan ha ett mantra, som du upprepar när det känns motigt. Mitt mantra/motto är ”I can do anything except make insulin”.
 • Ta reda på så mycket som möjligt om diabetes typ 1 och om träning med sjukdomen innan du börjar. Fråga din läkare, gå med i diabetesforum och läs och ställ frågor, ta hjälp av andra diabetiker för att få tips och råd. Läs litteratur i ämnet (jag kan varmt rekommendera t.ex. Ragnar Hanås bok Typ 1 diabetes hos barn, ungdomar och unga vuxna).
 • Testa dig fram. Det är tyvärr väldigt individuellt hur din kropp reagerar på träning, och du måste börja någonstans. Ta med blodsockermätaren på varje pass i början, och försök att vara lyhörd för din kropps signaler. Testa hellre blodsockret en gång för mycket än en gång för lite.
 • Ta alltid det säkra före det osäkra när du tränar. Ha med dig extra mycket kolhydrater, mer än du tror att du kommer att behöva.
 • Träna helst med någon annan, som vet vad hen ska göra om du får för lågt blodsocker. Om du tränar ensam, ha alltid telefonen med och meddela någon annan hur länge du tänkt vara borta och var du kommer att träna.
 • Bli inte nedslagen om det inte fungerar. Testa igen, igen och igen. Ditt blodsocker kommer (förmodligen) inte att vara perfekt de första gångerna, men med tiden lär du dig att se mönster och kan parera basalminskningar, insulindoser och kolhydratsintag bättre. För gärna anteckningar, så att du kan gå tillbaka och analysera vilka pass som fungerade och vilka som inte gjorde det. Och kom ihåg att även vana idrottare med diabetes typ 1 får kämpa med blodsockret, du är inte ensam!

SpringamedD

 • Låt dig inte hindras av någon. När jag ville börja springa längre distanser och bad om hjälp av min dåvarande läkare sade hon att hon inte rekommenderar det för mig som typ 1-diabetiker. Då sökte jag hjälp på annat håll. Jag åkte på ett träningsläger till Selma Spa i Sunne i Värmland, och fick goda råd av några av Sveriges kunnigaste inom diabetes och träning: diabetesläkare Peter Adolfsson, dietist Stig Mattsson och professor Johan Jendle. Ett år efter lägret sprang jag mitt första halvmaraton.
 • Det kommer att vara jobbigt, men det kommer att vara värt det. Sök stöd och hjälp från andra med diabetes typ 1. Har du inga andra typ 1-diabetiker i din närhet? Hör av dig till mig på attvaraetta@gmail.com så kan vi bolla diabetestankar kring träning!

På tal om diabetes och träning: Ni kanske minns att jag skrev att jag ska vara med om ett roligt åtagande för Diabetesföreningen på min hemort? Nu kan jag avslöja att det handlar om ett motionsprojekt, som jag ska vara med och dra. Igår hade planeringsgruppen ett möte som jag var med på, och jag är supertaggad! Jag lovar att uppdatera er om det här på bloggen, det är nämligen snart dags att dra på sig löparskorna tillsammans med Diabetesföreningen i Åboland!

3 reaktioner på ”Träna med typ ett

 1. Pingback: Motionera med diabetes – Att vara etta

 2. Pingback: Fokus på träning – Att vara etta

 3. Pingback: En tjock diabetiker får skylla sig själv – Att vara etta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s