Kvittot

IMGP8981 - kopia

Att ha diabetes är att hela tiden få ett kvitto på det man gör. Ett fullkomligt ologiskt, ytterst orättvist kvitto. För det är inte så att blodsockerkurvan är stabil och fin bara man gör det man ska, bara man ”sköter sig”. Tvärtom ibland, faktiskt. Vissa dagar kämpar man sig fullständigt blå men får ändå en hoppig, ful kurva till tack.

Det värsta med det är ändå inte kurvan i sig. Det värsta är det man vet att den för med sig. Det dåliga måendet i stunden, den ökade risken för följdsjukdomar på sikt. Det är fruktansvärt tärande, för både kropp och själ.

Jag har levt med diabetes typ 1 i 23 år och jag gör verkligen mitt yttersta för att må bra. Likväl ser mina kurvor ut så här ibland. Ibland kan jag ana mig till orsaken, ibland inte. Den här gången? Jag tippar på en kombination av infektion i kroppen, stress på jobbet, kortare hundpromenader p.g.a. den ihållande kylan. Jag gör allt jag kan för att parera, korrigera, analysera – jag viker mig nästan dubbel för att få en bra blodsockerkurva. Kvittot jag får motsvarar inte alls min arbetsinsats. Det är ingenting annat än orättvist. Var kan jag reklamera?

2 reaktioner på ”Kvittot

  1. Känner igen det där lite. Jag har ju en autoimmun sjukdom också och försöker äta så ”anti-inflammatoriskt” och hälsosamt som möjligt, allt gör jag för att se ifall jag på något sätt kan börja må bättre eller få bättre värden. Sen när läkaren ringer och meddelar att sänkan är 42 och crp 17 fortfarande så känns det ju som om man inte får någon lön för mödan. Man skulle vilja se eller märka någon sorts liten förbättring, men nej. Men ändå fortsätter jag, för det finns ju andra hälsofördelar med att äta bra, men roligt skulle de ju vara om det någon enstaka liten gång skulle ge resultaten man önskar.

    Gilla

    1. Jo, det är tungt när man kämpar men inte får något resultat. Och när allt ser så bra ut på utsidan, som det är när man har en ”osynlig” sjukdom, då är det så svårt för utomstående att förstå vad man går igenom. Men vi får kämpa på bara, och göra så gott vi kan!

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s