Diabetes och följdsjukdomar

Jag försöker att inte läsa statistik för följdsjukdomar orsakade av typ 1-diabetes så noga. Statistiken är nämligen tillräcklig för att man ska kunna sjunka ner i en djup depression, och aldrig ta sig upp därifrån. Följdsjukdomar är vanliga, speciellt efter att man har levt med diabetes länge. Retinopati, nefropati, nervskador, ledskador, tandskador, hjärt- och kärlskador. Listan kan göras lång. Jag känner till den, men väljer att försöka leva i någon slags medveten förnekelse. Jag tar det som kommer, när och om det kommer.

IMGP7428 - kopia

Som diabetiker har jag alltid fått höra att jag måste sköta om mina fötter. Jag skrev just att jag inte vill gå in på statistiken för att den är så deprimerande, men jag måste nämna att ungefär hälften av alla som har levt med diabetes 15-20 år har nervskador, enligt Svenska diabetesförbundet. Fötterna och benen är speciellt utsatta. Jag försöker ta hand om mina fötter, särskilt eftersom jag dessutom löper och lätt får blåsor och skavsår på fötterna. Tvätta, smörja, gå omkring med fotriktiga skor och, ibland, sådana här snajsiga sockor. Livet på en pinne för en typ 1-diabetiker.

Ps. Jag får ibland höra om någons farmor/moster/äldre släkting, som har diabetes och som har fått amputera sina ben. Förmodligen sagt i all välmening, men snälla, berätta inte sånt. Jag är fullkomligt medveten om vad min diabetes kan förorsaka, och jag blir inte bättre av att få det upptryckt i ansiktet. Deal?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s