Insulin och kyla

Det har varit riktigt, riktigt kallt den senaste veckan. Idag är det några grader varmare här, men redan imorgon har det utlovats kallare väder igen. Brr!

Vi som är insulinbehandlade diabetiker vet att insulin och kyla inte är någon bra kombination. Inte insulin och värme heller, för den delen (aldrig är det riktigt bra!). I veckan som gick var det som sagt riktigt kallt, ner till under -20 grader här i mina trakter, och jag utförde ett litet experiment. Under mina år med diabetes har jag sett att insulin ibland kan bli grumligt och missfärgat, och då ska man inte använda det. Nu ville jag testa vad kylan gör med en reservoar med lite insulin i, som blev över då jag bytte reservoar i pumpen. Sagt och gjort, jag satte ut reservoaren med insulinet i på verandan i -23 grader ca 10 minuter. Så här såg den ut när den kom in i värmen igen, djupfryst:

IMGP8834 - kopia

Och så här såg den ut när den hade tinat:

IMGP8831 - kopia

Som vanligt insulin! Va? Jag blev förvånad, borde man inte märka någon större skillnad? Insulinet är ju förmodligen förstört, men det finns inga synliga tecken på det. Jag antar att det är bäst att man är försiktig med att använda insulin som man misstänker har blivit skadat (för varmt/för kallt), oberoende av om det syns eller inte. Pumpen brukar jag alltid ha så nära huden som möjligt, under tjocka klädlager, men reservsprutorna är det krångligare med i den här kylan. Hur gör ni andra?

En reaktion på ”Insulin och kyla

  1. Pingback: Insulin i kallt väder – Att vara etta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s