Sagan, som väntar på sitt lyckliga slut

Sagan

”Det var en gång en liten, liten flicka. Den lilla, lilla flickan bodde i ett litet, litet hus med sin mamma, sin pappa och sin lillebror. Hon var så glad och frimodig och hon dansade, klättrade i träd och levde sitt liv utan ett bekymmer i världen, precis som livet ska vara för små, små flickor.

Tills en dag, då den stora, stygga Sjukdomen kom. Den stora, stygga Sjukdomen uttalade en förbannelse över den lilla, lilla flickans bukspottskörtel, och hon började må dåligt. Hennes föräldrar tog henne till sjukhuset, och hon fick medicin, men den stora, stygga Sjukdomens förbannelse gick inte att bryta.

– När får jag sluta ta sprutorna? grät den lilla, lilla flickan.

– Inom 10 år har vi ett botemedel, sa forskarna.

– Inom 10 år har vi ett botemedel, sa läkarna.

– Inom 10 år har vi ett botemedel, sa den lilla, lilla flickans föräldrar.

– Inom 10 år är du frisk. Då behöver du inte ta sprutorna längre, sa de. Den lilla, lilla flickans pappa blev så glad när han hörde detta, att han bryggde maskrosvin i källaren i det lilla, lilla huset.

– När du blir frisk, Misan – ja, för den lilla, lilla flickan kallades Misan av sin far – när du blir frisk, då ska vi dricka det här vinet tillsammans och fira att du inte behöver ta några sprutor längre.

10 år gick. Den lilla, lilla flickan lekte och busade, men hon var inte lika glad och frimodig som tidigare. Förbannelsen som den stora, stygga sjukdomen hade uttalat över hennes bukspottskörtel vilade över hennes liv som en stor skugga, den fanns överallt och hon kom inte undan den. Förbannelsen kunde inte brytas, botemedlet hade inte hittats.

– När får jag sluta ta sprutorna? frågade den lilla, lilla flickan.

– Inom 10 år har vi ett botemedel, sa forskarna.

– Inom 10 år har vi ett botemedel, sa läkarna.

– Inom 10 år har vi ett botemedel, sa den lilla, lilla flickans föräldrar.

10 år till gick. Därefter ytterligare 3. Fortfarande inget botemedel. I källaren i det lilla, lilla huset stod flaskan med maskrosvin, allt dammigare och smutsigare, fortfarande väntande på den dag, då den lilla, lilla flickan och hennes pappa skulle korka upp den och fira att förbannelsen brutits och att den lilla, lilla flickan kunde sluta ta sina sprutor och bara vara frisk och glad igen.”

Den lilla, lilla flickan väntar fortfarande på botemedlet. På det lyckliga slutet. Inte bara för sin egen del, utan för alla andra små, små flickors och pojkars del. Hon väntar på att förbannelsen som den stora, stygga Sjukdomen uttalat över så många små, små barns bukspottskörtlar ska brytas. På att deras föräldrar en dag ska kunna svara ”Nu!” när de gråtande frågar:

– När får jag sluta ta sprutorna?

2 reaktioner på ”Sagan, som väntar på sitt lyckliga slut

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s