Hypoglykemi

Det är dags att vi talar om det. De allra flesta typ 1-diabetikers största fasa. Hypoglykemi, lågt blodsocker. Nu menar jag alltså riktigt, riktigt lågt blodsocker. Så lågt blodsocker att det riskerar att ta livet av oss. Den risken finns, och den är reell. Det är en del av vår verklighet, att hela tiden veta att gränsen till ett farligt lågt blodsocker kan ligga bortom en för stor insulindos. Den kan ligga bortom ett motionspass, bortom en magsjuka, bortom en missad måltid. Bland mycket annat. 2-4% av alla dödsfall bland typ 1-diabetiker tros bero på hypoglykemi, enligt en av mina läkare. Unga, i övrigt friska personer med diabetes typ 1, kan dö av hypoglykemi.

Jag har haft några riktigt allvarliga hypoglykemier under mina 23 år med diabetes. Insulinkänningar av lågt blodsocker har jag nästan dagligen, men jag känner som tur var av dem ganska bra ännu. Med åren avtar förmågan att känna av låga blodsockervärden för många typ 1-diabetiker, och känsligheten kan också variera från situation till situation. Ibland kan jag känna att blodsockret sjunker redan vid 6-8, medan jag ibland kan ha omkring 3 i blodsocker utan att märka det. Jag har haft så låga värden att mätaren visat LOW (under 2). Det är riktigt, riktigt lågt. En frisk person har vanligen aldrig blodsockervärden under 3. Risken för medvetslöshet och insulinchock är mycket stor vid ett blodsocker under 2. Jag har alltid klarat mig själv, d.v.s inte behövt utomstående hjälp för att häva en hypoglykemi, men vid lågt blodsocker fungerar hjärnan inte som den ska och avståndet till den farliga gränsen är nära.

image

Vad ska man då göra om man påträffar en diabetiker med lågt blodsocker? Aldrig, aldrig ge en insulinspruta. Insulin sänker blodsockret. Injicerar man insulin vid ett redan allvarligt lågt blodsockervärde dör diabetikern. Om du inte vet något annat om diabetes typ 1, kom åtminstone ihåg det. Att aldrig, aldrig ge insulin till en diabetiker med lågt blodsocker. Om diabetikern är vid medvetande kan man ge någonting sött, t.ex. socker eller honung eller godis eller läsk med socker i. Om personen är medvetslös ska man ringa efter en ambulans och invänta ytterligare instruktioner från sjukvårdspersonalen.

Det här är ingen rolig läsning, men typ 1-diabetes är heller ingen rolig sjukdom. Det är dags att vi talar om det.

11 reaktioner på ”Hypoglykemi

 1. Jag vet inte såå mycket om diabetes och insulin, men jag vet att man ska ge sött till en med lågt socker. Fasters man har diabetes så jag har sett hur hypoglykemi kan te sig. Minns en lärare i skolan också som sa att ifall han blir väldigt yr och konstig eller kanske närapå svimmar så ska vi ge honom socker. Men vad händer egentligen vid motsatsen, om en diabetiker inte tar insulin när denne ska ha insulin? Hur känner man igen en sån situation? Tror väl att det är en mindre vanlig situation, men sen finns det säkert diabetiker som inte sköter sig som de bör med insulinet.

  Gilla

  1. Vad bra att du frågade! Jag ska försöka förklara motsatsen till för lågt blodsocker: Om en diabetiker inte tar insulin som hen ska blir blodsockret högt (hyperglykemi). Riktigt allvarliga hyperglykemier är som du skriver inte alls lika vanliga som hypoglykemi, men de kan förekomma till exempel om man av någon anledning inte får i sig insulin som man ska (för mig som har pump kan t.ex. tekniska problem med pumpen göra så att jag inte får i mig insulinet). Det här kan leda till syraförgiftning (ketoacidos), ett livshotande tillstånd. Processen är dock mycket långsammare än vid hypoglykemi. Jag klistrar in en del av en text från Finska Diabetesförbundets sidor:

   ”Syraförgiftning (ketoacidos) utvecklas mycket långsammare än en insulinchock och är betydligt ovanligare. Situationen är det motsatta: vid insulinchock är blodsockret för lågt, vid syraförgiftning är blodsockret mycket högt.

   Om en typ 1-diabetiker är utan insulin i mer än ett dygn fortsätter blodsockret att stiga och det läcker ut socker och ketoner (syror) i urinen. Insulinbristen resulterar först i syraförgiftning och till sist är medvetslöshet, koma, ett faktum. Typiska symtom för syraförgiftning är trötthet, illamående, buksmärta, rödaktig hud, acetonlukt vid utandning, djup och kippande andning, i extrema fall sömnighet och medvetanderubbningar och till sist medvetslöshet, koma, som är ett livshotande tillstånd och alltid kräver akut sjukhusvård. Redan en misstanke om syraförgiftning är orsak nog att ta kontakt med sjukhus eller hälsovårdscentral.”

   Som utomstående kan man alltså inte göra något vid högt blodsocker hos en diabetiker, mer än att kontakta sjukvården om man misstänker ketoacidos. Vid enstaka höga värden (som kan vara mycket vanliga för en person med diabetes) ska diabetikern själv ta insulin, och att ge insulin till en diabetiker är heller aldrig något någon annan ska göra eftersom doserna är så individuella. Trots att jag själv har diabetes skulle jag aldrig våga dosera insulin åt någon annan, eftersom det är så mycket som inverkar. En för stor dos insulin kan som sagt ta livet av en människa. Nu blev det en liten roman av det här, men jag hoppas du fick svar på dina frågor 🙂

   Gilla

 2. Pingback: Frågestund | Att vara etta

 3. Pingback: Att leva istället för att bara överleva – Att vara etta

 4. Pingback: Att vara på helspänn – Att vara etta

 5. Pingback: Russinmix – Att vara etta

 6. Pingback: Mot nya mål – Att vara etta

 7. Pingback: Världsdiabetesdagens tema – Att vara etta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s