Hypohund

IMGP8211 - kopia

”Ska vi göra något roligt, matte? Ska vi? Ja? Ja! Ja!”

Hunden är människans bästa vän, heter det. Frågar ni mig stämmer det mer än väl. Min bästa vän är en hund. Hon heter Ebba och hon är 8 år. Vi har levt tillsammans sen hon var ungefär 8 veckor, så vi känner varandra ganska väl vid det här laget. Bättre sällskap finns inte.

IMGP8219 - kopia

”Kom igen, matte! Nu gör vi något kul!”

Ebba är en dansk-svensk gårdshund. En stor hund i liten förpackning, som man brukar säga. Det är hon verkligen också. Ingen skulle kunna tro att hon börjar vara i medelåldern (i hundår räknat), hon vill hela tiden göra något och hon är inte den som tackar nej till en promenad, oberoende av hur lång den är. Risken för att man skulle bli liggande i soffan en kväll är mycket liten med Ebba, här är det en aktiv livsstil som gäller. Det passar mitt blodsocker väldigt bra. Promenader är vardagsmotion som hjälper till att hålla mitt blodsocker stabilt i det långa loppet, och min basaldos är uträknad så att jag ska kunna röra på mig ganska mycket varje dag.

IMGP8242 - kopia

”Kommer du nån gång?”

Ni som har diabetes vet säkert om att det finns diabeteshundar, så kallade hypohundar. Hundar som känner av höga och låga blodsocker innan diabetikern själv gör det, och kan markera och varna diabetikern. Jag är säker på att Ebba skulle ha lämpat sig utmärkt som hypohund. Vi har gått många kurser genom åren, bland annat viltspår, svampsök, agility och lydnad, och Ebbas största intresse är sök, spår och sådant som har med nosen att göra. Om jag skulle ha tränat henne att markera högt och lågt blodsocker skulle hon utan tvekan ha klarat det, det är jag övertygad om. Gårdshundarna är överlag mycket lättlärda och motiverade att arbeta. Från samma kennel som Ebba kommer finns gårdshundar som utbildas till cancerhundar.

IMGP8241 - kopia

”Lägg av med fotandet, kärring, jag orkar inte sitta här längre. Nu gör vi något kul istället!”

Hypohund eller inte, det absolut bästa sällskapet för mig och min diabetes är Ebba. Nu går vi och gör något roligt! Ja, det gör vi faktiskt, för idag är jag ledig! Jippi!

 

6 reaktioner på ”Hypohund

 1. Finaste hundarna i världen! Mycket lyhörda för hur matte/husse mår. Milou brukar ligga bredvid mej då jag mår dåligt på något sätt, mer än annars. Visserligen sover hon också vid mina fötter, under täcket, men om jag är sjuk, viker hon knappt från min sida, bara då hon behöver ut. Milou fyller nio år i vår och blir bara bättre ju äldre hon blir!
  Ebba tycks vara bättre på att posera i alla fall – mycket svårt att få Milou att vara stilla!
  Fin dräkt har hon också! Har du gjort den själv?
  God Jul åt er från
  Skini & Milou

  Gilla

  1. Visst är det så, finaste hundarna! Ebba är vanligen inte den bästa fotomodellen, men den här gången lyckades jag plocka ut några foton (av ett tiotal, kanske hundratal fler) som blev rikigt lyckade och inte bara en vit suddig fläck. Hehe.
   Det är min mamma som har sytt dräkten av en gammal tröja, ärmen på den fick bli hundtröja istället.
   God jul tillbaka, till både folk och fä!

   Gilla

 2. Vilken sötnos! Hade själv en lagotto romagnolo för några år sedan. Fick 10 fina år tillsammans med honom. Så underbart att ha hund! Tyvärr ställer jobb och annat till numera för att skaffa en ny, så det har blivit en kanin istället. Djur är ett fantastiskt sällskap 🙂

  Gilla

  1. Så är det, man är ju väldigt bunden när man har hund. Det är mycket tack vare mina föräldrar (som har Ebba när jag jobbar) som jag kan ha hund, annars skulle det nog vara svårt. Har också en katt, jag ska skriva lite om henne också framöver på bloggen! 🙂

   Liked by 1 person

 3. Pingback: Mimmi och Lucky kan rädda liv – Att vara etta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s