Det bästa med min diabetes

IMG_0494 - kopia

Om någon skulle ha frågat vad det bästa med min diabetes är för fem-tio år sedan skulle jag ha svarat: ingenting. Hur skulle det kunna finnas någonting bra med en livslång, kronisk sjukdom, som bara sätter käppar i hjulet för mig hela tiden?

Frågar någon samma sak idag svarar jag lite annorlunda. Efter att ha levt med typ 1-diabetes i 23 år kan jag se att min sjukdom faktiskt inte bara har påverkat mig och mitt liv negativt. En positiv egenskap min diabetes har gett mig är styrka. Jag har blivit starkare som person, jag ger aldrig upp, och det tror jag att jag delvis kan tacka den eviga blodsockerkampen för. Det går liksom inte att ge upp, för kampen tar aldrig slut. Man får alltid kavla upp ärmarna och ta nya tag. För i slutändan är det så, att jag kan göra vad som helst. Nästan. I can do anything, except make insulin.

Min diabetes har också gjort mig mer ödmjuk med åren. Jag har insett att man inte kan ta någonting i livet för givet. Jag balanserar ständigt mellan liv och död och mitt mående (och i slutändan huruvida jag lever eller dör) är beroende av min tillgång till insulin och tekniska hjälpmedel. Utan dem dör jag, och vetskapen om det har gjort mig ödmjuk.

Inför världsdiabetesdagen släppte AnnaPS en film, Facing Type 1 Diabetes. I filmen ses många typ 1-diabetiker svara på olika frågor, och i slutet av filmen kan ni se mig svara på frågan om vad jag tycker är det bästa med min diabetes. För faktum är att det kan komma någonting gott ur en kronisk sjukdom som diabetes typ 1, även om det kan ta länge att inse det och även om man stundtals också kan hata sjukdomen.

4 reaktioner på ”Det bästa med min diabetes

  1. Pingback: Svar på frågorna | Att vara etta

  2. Pingback: Livsråd till diabetesföräldrar – Att vara etta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s