Jag älskar mat!

IMGP8083 - kopia

Jag älskar mat! Ja, så är det, men det har länge varit svårt för mig att erkänna det öppet. Jag vet inte om det är mina hjärnspöken eller om det faktiskt är så att den stora allmänheten tror att alla diabetiker är överviktiga, lata människor som får skylla sig själva för att de har fått diabetes, men oberoende av vilket har det inte känts som om jag har velat tala om att jag tycker om mat. Men det gör jag. Inte en massa sötsaker, chips, halvfabrikat och processad skräpmat, utan vällagad, ren, nyttig och god mat.

Om du trillar in på min blogg utan att veta någonting om diabetes typ 1, kan vi då komma överens om att du tar med dig några saker härifrån, okej?

  1. Man får inte diabetes typ 1 för att man ätit för mycket mat, eller fel sorts mat. I så fall hade jag dessutom aldrig fått diabetes, för vi åt väldigt nyttigt och det bjöds sällan på godis hemma hos oss när jag var barn.
  2. Alla diabetiker är inte överviktiga. De allra flesta typ 1-diabetiker är smala eller normalviktiga, helt vanliga människor. Faktum är att det lika gärna kunde ha varit du som fått diabetes typ 1, nu råkade det vara jag.
  3. Skuldbelägg inte diabetiker. Skämta inte om att ”nu får jag säkert diabetes för att jag ätit så mycket godis idag, haha”. Det stämmer att diabetes typ 2 kan orsakas av felaktig kost och ett stillasittande liv, men det är många andra faktorer som inverkar. Varför man insjuknar i diabetes typ 1 är det fortfarande ingen som vet.

IMGP8085 - kopia

Sån här mat älskar jag! Fräscha grönsaker, goda röror, kallrökt lax – mums! Den här lunchen (för övrigt stans godaste just nu, tycker jag) hittas på Pure Foodin i Åbo.

 

3 reaktioner på ”Jag älskar mat!

  1. Pingback: Julfika med Sockertopparna – Att vara etta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s