Syns inte, finns inte

Varför i hela friden väljer någon att börja blogga om en sjukdom? Om diabetes?! Så tänkte jag också länge, tills jag insåg att väldigt många inte har en aning om vad diabetes typ 1 är. För handen på hjärtat, hur mycket vet du om diabetes typ 1 egentligen? De flesta har någon koppling till sjukdomen, men det handlar ofta om en äldre släkting, som tar några tabletter och kanske håller in på utbudet vid kaffebordet. (Newsflash: dessa personer har diabetes typ 2!) I enstaka fall kan någon berätta om sin mormors moster som har amputerat benet eller blivit blind, men det är ungefär så långt mångas kunskaper om diabetes typ 1 sträcker sig.

Det är inte ett dugg konstigt. Snarare tvärtom. Bara omkring 7% av alla diabetiker i världen har typ 1-diabetes. Trots att Finland, och därefter Sverige, har flest typ 1:or i världen utgör de ändå en marginell del av alla som har diabetes. Därför är det inte ett dugg konstigt om du inte vet så mycket om typ 1-diabetes. Och det är därför jag valde att börja blogga om diabetes. Trots att jag kunde ha bloggat om handarbete, DIY, hundträning, inredning, träning eller yoga och meditation. Och egentligen mycket hellre hade gjort det. Jag kommer att göra det. Också. För diabetes typ 1 är en sjukdom som följer en hela tiden, i allt man gör. Allt påverkas av den, och allt påverkar den. Den är inte mitt liv, men den är en stor del av det.

IMGP3340

I många år har jag dolt min sjukdom. Den syns ju inte, alltså finns den inte – för andra. Lätt att dölja, lätt att inte göra så stor grej av. Det är både bra och dåligt. Ibland är det skönt att inte vara ”Maria, diabetikern” i alla sammanhang. Men ibland önskar jag nästan att det syntes utanpå att jag har en kronisk sjukdom. Att det syntes att någonting inuti mig är sönder, att allt inte fungerar som det ska. Att min kropp är sjuk. För att det skulle vara så mycket lättare om diabetes typ 1 var synlig, om alla kunde se och veta vad sjukdomen egentligen innebär.

Och det är därför jag valde att börja blogga om diabetes typ 1.

 

4 reaktioner på ”Syns inte, finns inte

 1. A-C Johansson

  Jag är så glad att du har kommit fram till att berätta om diabetes typ 1, det var det jag
  alltid ville att du skulle göra
  .kram mamma

  Gilla

 2. Pingback: Att nå ut – Att vara etta

 3. Pingback: En osynlig sjukdom – Att vara etta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s