Böjd nål

IMGP7204 - kopia

I förrgår var jag med om någonting otäckt. Det är inte många dagar sedan jag skrev om insulinets betydelse för mig, och där nämnde jag att en böjd nål kan vara ödesdiger för typ 1-diabetiker. Fast jag har haft insulinpump sedan april 2014 hade jag ännu inte råkat ut för en böjd nål. Jag skriver hade, eftersom så inte är fallet längre.

I måndags bytte jag infusionsset, vilket innebär att jag skjuter in en ny nål under huden. Kvar i kroppen blir en liten mjuk nål, egentligen en slags kort plastslang.

På kvällen träffade jag en kompis och vi gick på en långpromenad med hundarna. Under promenaden slutade min sensor fungera, men innan den gav upp visade den ett blodsocker på 9 och en pil rakt framåt, så jag tänkte inte desto mer på mitt blodsocker eftersom det verkade ganska stabilt. När jag kom hem igen hade det gått drygt fyra timmar sedan bytet av infusionsset och jag tog ett blodtest. 20,1! Det är ytterst ovanligt för mig att ha så höga värden utan orsak så jag gissade direkt att något måste vara fel. Och mycket riktigt! En krokig liten nål mötte mig när jag drog bort infusionssetet.

Panik! Eftersom jag visste att ketoacidos kan tillstöta på några timmar blev jag livrädd. Hur mycket insulin har jag blivit utan? Har jag hunnit utveckla ketoner? Så hastigt jag förmådde tog jag insulin med en penna, som jag alltid har i reserv ifall pumpen skulle sluta fungera eller något annat, likt det här, skulle inträffa. Sedan applicerade jag ett nytt infusionsset och tog en dos insulin via det också.

IMGP7173 - kopia

Ungefär samtidigt skrev jag till mina kamratstödspersoner, Sockertopparna, för att få lite råd och vägledning. (Tusen tack för hjälpen, ni lugnade mina nerver betydligt!). Jag mätte ketonerna, som var förhöjda men ännu inte allvarligt höga, och så åt jag lite för att insulinet skulle få något att jobba med. Sakta, sakta sjönk blodsockret, först mätte jag 18,7, sedan 14,5. När jag mätte 13,2 ställde jag klockan att ringa två timmar senare och lade mig eftersom det var ganska sent vid det laget. På morgonen vaknade jag med ett blodsocker på 5,7. Pust! Faran över, och en erfarenhet rikare.

3 reaktioner på ”Böjd nål

  1. Pingback: Inför ett lopp – Att vara etta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s