Blodprov

IMGP7136 - kopia

Imorse var jag till hälsocentralen och tog blodprov. Inför varje läkarbesök tas HbA1c, långtidsblodsockervärdet, men den här gången var det också en hel del andra prov som skulle tas. Typ 1-diabetiker kollas noggrant i det här landet, och det är en trygghet att veta att det med jämna mellanrum tas prov på kroppens funktioner så man får veta om t.ex. njurarna har drabbats. (Nefropati är tyvärr en följdsjukdom som är mycket vanligare bland diabetiker än hos befolkningen överlag.)

Fastande blodprov är alltid lite meckiga för insulinbehandlade diabetiker. Jag vet inte hur många gånger jag har varit på väg till hälsovårdscentralen på morgonen men varit tvungen att skjuta upp besöket eftersom blodsockret har varit för lågt och jag har varit tvungen att äta något, så fastan har brutits. Med min Dexcom-sensor har det ändå blivit mycket lättare eftersom jag ser kurvan och i bästa fall kan justera basalen, men ibland räcker det inte och jag måste äta något för att få upp blodsockret.

Idag lyckades jag komma iväg med ett morgonvärde på 6,1. Det är perfekt; inte så lågt att jag behöver vara rädd för att det ska sjunka för mycket, men heller inte för högt. Skönt att veta att det är några månader till nästa gång. Nu gäller det bara att hålla tummarna för goda resultat på blodproven!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s