Ur mitt perspektiv

IMGP6876

Det är kanske en självklarhet, men det tål ändå poängteras: allt jag skriver och kommer att skriva på den här bloggen är mina egna erfarenheter och upplevelser av typ 1-diabetes. Det här är diabetes typ 1 ur mitt perspektiv. Jag är ingen endokrinolog, ingen sjuksköterska, ingen dietist, och jag vill inte heller utge mig för att vara det.

Vad jag däremot är, är expert på min egen diabetes. Och eftersom diabetes typ 1 är en sjukdom med den kanske mest krävande egenvården av dem alla, vågar jag hävda att det inte finns någon som kan mer om just min diabetes än jag själv. Naturligtvis är sjukdomen i sig den samma hos alla patienter; alla typ 1:or saknar egen insulinproduktion och alla behöver tillföra insulin för att överleva, men huruvida man behöver ta x enheter insulin till x gram kolhydrater eller y enheter insulin till y gram kolhydrater varierar från person till person. (För att sjukdomen inte ska göra det för lätt för oss som är drabbade, varierar det dessutom från tillfälle till tillfälle för en och samma person, men det är en annan historia).

Därför tål det poängteras: det här är min typ 1-diabetes, ur mitt perspektiv.

3 reaktioner på ”Ur mitt perspektiv

  1. Pingback: Den där Maria – Att vara etta

  2. Pingback: Fråga mig om diabetes – Att vara etta

  3. Pingback: Glansbilden – Att vara etta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s