Insulin – skillnaden mellan liv och död

IMGP7090 - kopia

Det kan låta dramatiskt, men faktum är att det är det också: insulin är skillnaden mellan liv och död för mig. Eftersom jag har diabetes typ 1 producerar min bukspottskörtel inget insulin alls, och insulin är ett hormon som är livsnödvändigt i kroppen. Utan det dör man, utan undantag.

Nu när jag har min insulinpump, som kontinuerligt pumpar in en liten, liten dos insulin i kroppen enligt basalprogram som är anpassade efter mina behov och som måste justeras då och då, har jag inget basinsulin som jag hade med insulinpennorna. Det här innebär att jag kan vara utan pumpen ungefär en timme innan kroppen måste få insulin igen. Om jag inte får insulin kan jag drabbas av syraförgiftning, diabetisk ketoacidos. Ketoacidos blir mycket fort livshotande och måste behandlas på sjukhus. Till all lycka har jag ännu aldrig drabbats av ketoacidos, men som pumpanvändare måste jag hela tiden vara vaksam på att pumpen fungerar som den ska. Några timmar med en vikt nål (ja, det händer ibland att nålen viker sig när man ska skjuta in den under huden) kan vara ödesdigra för mig.

IMGP7099 - kopia

En och en halv centimeter insulin räcker drygt tre dagar för mig. Det är knappt 100 enheter insulin. Vi talar alltså om väldigt små mängder, som ska fördelas i minimala doser över dagen, allt enligt vad jag gör, äter, hur jag mår, känner mig, rör på mig, hur vädret är (ja, faktiskt, till och med väderleken påverkar mitt blodsocker!) och så vidare i all oändlighet, känns det som ibland.

Marginalerna är små, en halv enhet insulin hit eller dit kan vara skillnaden mellan ett för högt och ett för lågt blodsocker för mig. Det är en svår balansgång, men en livsnödvändig sådan, eftersom jag måste sköta det jobb min bukspottskörtel har slutat göra för mig.

2 reaktioner på ”Insulin – skillnaden mellan liv och död

  1. Pingback: Böjd nål | Att vara etta

  2. Pingback: Lukten av insulin – Att vara etta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s