”Jag har diabetes”


IMGP6841

Jag har skämts för min typ 1-diabetes. Inte velat att folk ska veta att jag har diabetes, för ”det får man ju om man har ätit för mycket socker, inte har rört på sig eller levt fel”, eller hur?

Nej. Alla som lever med diabetes vet att det inte är så, men okunskapen bland allmänheten är stor och fördomarna är många. Därför har jag tvingat mig själv att försöka bli mer öppen med att jag har diabetes.

Varför? För att diabetes typ 1 är värd att synliggöras, så mycket vi alla som har insyn i sjukdomen kan och orkar. För att ingen ska behöva skämmas för en sjukdom som inte kan förebyggas och som det i dagsläget inte finns något botemedel för. För att alla som har diabetes ska kunna säga ”jag har diabetes” utan att behöva mötas av förutfattade meningar och okunskap.

Det här är en del av mitt bidrag till att göra diabetes mer synligt i samhället och öka kunskapen om sjukdomen.

8 reaktioner på ””Jag har diabetes”

  1. Pingback: Tävling: Vinn ett armband – Att vara etta

  2. Pingback: Ett år med Att vara etta – Att vara etta

  3. Pingback: En ventil och ett andningshål – Att vara etta

  4. Pingback: Två år med Att vara etta – Att vara etta

  5. Pingback: En betydelsefull fis i rymden – Att vara etta

  6. Pingback: Årsdag på årsdag – Att vara etta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s